Je tuinhuis zelf plaatsen? Met dit stappenplan lukt het
LiviosNiks handiger dan voldoende bergruimte in je tuin voor al je gereedschap en materiaal. Je kan perfect zelf een tuinhuis plaatsen, maar enkel als je een goede fundering voorziet. Hoe je daar aan begint? Met deze tips van bouwsite Livios kan het niet mis gaan.
Delen per e-mail
Er zijn verschillende mogelijkheden om een stevige basis voor je tuinhuis te voorzien. De meest gebruikte is de fundering op volle grond met een gestorte betonlaag. Die vormt meteen een goede vloer in je tuinhuisje. Lees hier hoe je het juiste tuinhuis kiest.
Welke functie?
De functie van je tuinhuis bepaalt de opbouw van de fundering. Wordt het een kleine bergruimte? Dan zal je fundering dunner zijn dan wanneer je het gaat gebruiken als extra speelruimte, mini-’buitenverblijf’ of als garage voor zwaar materiaal zoals een tuintractor. De functie heeft dus consequenties voor de dikte van de fundering.
Toestand terrein
Een tweede bepalende factor is de toestand van je terrein. Is die min of meer waterpas? Dan zal je sneller aan de fundering kunnen beginnen, dan wanneer je terrein aflopend of opklimmend is. Hier zal je eerst grond moeten ophogen of uitgraven. In sommige gevallen moet je zelfs eerst een talud of keermuur voorzien.
Draagkracht van de grond
Om verzakkingen te voorkomen, moet de ondergrond voldoende draagkrachtig zijn. Is jouw bodem niet homogeen of compact, dan voer je beter andere grond op. Sta ook even stil bij de samenstelling van de grond. Is die van nature drainerend (zand, stenen) of weinig waterdoorlatend (klei)? Dit heeft een invloed op de stabiliteit.
Bezint eer je begint
Zoals bij zoveel doe-het-zelf klussen staat of valt alles met een degelijke planning. Wil je bijvoorbeeld stroom en water voorzien in je tuinhuis? Dan is het aangewezen deze leidingen al door te trekken voordat de betonnen plaat er ligt. Nadien wordt dit namelijk erg moeilijk.
Betoncentrale of zelf mixen?
Je kan voor je fundering zelf beton maken of kiezen voor stortklaar beton. Beton is een mengsel van cement, zand, grind of steenslag en water. Als de plaats voor het tuinhuis moeilijk toegankelijk is, maak je beter zelf beton. Dat geldt ook als de transportkosten van stortklaar beton te hoog zijn in verhouding tot het uit te voeren werk.
Met stortbeton van een betoncentrale ben je daarentegen zeker van de kwaliteit. De verhouding van de ingrediënten is hier altijd optimaal en gelijk voor de hele levering. Beton kan ook gepompt worden, maar dat betekent wel een extra kost.
Aan de slag
Een solide betonplaat vergt redelijk wat voorbereidend werk. Zo moet je alle graszoden verwijderen en deze plaats vervolgens zo vlak mogelijk afgraven tot onder het maaiveld. De bovenkant van de fundering moet boven het maaiveld uitkomen.
Voor de randen van de betonplaat maak je een bekisting met rechte, horizontaal bevestigde planken. De bovenrand van de bekisting komt overeen met de bovenkant van de betonplaat. Zorg ervoor dat de bekisting niet weggedrukt wordt tijdens het storten.
Graafwerk
Hoeveel centimeter je moet weggraven, hangt af van de dikte van de vloerplaat. Die hangt op zijn beurt weer af van de kwaliteit van de ondergrond: stabiliteit, samenhang, drainerend vermogen,... Desnoods zal je de grond wat dieper moeten afgraven en vervolgens met een laag steenslag weer ophogen. De randen moet je in ieder geval dieper uitgraven. Deze funderingssleuven dienen als ‘vorstrand’. Hiermee voorkom je dat de grond onder de vloer opvriest.
Vocht en water
Een veelvoorkomend probleem bij tuinhuisjes waarvan de fundering niet correct is uitgevoerd, is vocht. Nochtans kan je dit vermijden met enkele maatregelen. Ga uit de bodem opstijgend vocht tegen met een plastic folie onder het beton. Voor oppervlaktewater kan je een helling, goot of grindbak voorzien. En sta zeker stil bij de dakafvoer. Bekijk op voorhand waar je de regenpijp kan laten uitkomen.
Stevig, stabiel én waterpas
De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Deze stijve constructie is minder gevoelig voor verzakkingen en scheuren. De kans dat deuren of ramen gaan knellen, is hierdoor onbestaande. Bovendien kan je de plaat glad afwerken, waardoor je meteen een vloer hebt voor in het tuinhuis. Klaar? Dan is het tijd voor het echte werk: het betonnen dek gieten voor je tuinhuis.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woon.10
In deze luxevilla zit de slaapkamer in een glazen box om overal zicht op de verbluffende natuur te hebben
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa in Costa Rica. -
12
Vanaf volgend jaar eengemaakte renovatiepremie: “Alles moet eenvoudiger”
De Vlaamse regering heeft het decreet goedgekeurd om vanaf volgend jaar tot een eengemaakte woningrenovatiepremie te komen. Dat melden ministers Zuhal Demir (N-VA) en Matthias Diependaele (N-VA). Het gaat om een voornemen uit het Vlaams regeerakkoord. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
-
Zoveel verdient een advocaat
-
Woon.1
Autonoom huis met spiegelende gevel zorgt zelf voor elektriciteit en water
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een huisje in Mexico. -
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij.