Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Is blikje frisdrank echt net zo kankerverwekkend als sigaret, zoals Nederlandse arts beweert?

“Suiker heeft een grote invloed op het ontstaan, genezen en voorkomen van kanker.” Dat beweert de Nederlandse arts-onderzoeker William Cortvriendt in zijn onlangs verschenen boek Kankervrij. “Een blikje frisdrank of een glas vruchtensap is voor je kind waarschijnlijk net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten roken”, stelt Cortvriendt die samen met Pascale Naessens ook al de bestseller Puur & lichter: Slanker door goed te eten uitbracht. “Volgens onderzoek verhoogt het je risico op kanker zelfs met 18 procent.” Is suiker echt zo gevaarlijk als beweerd wordt? Twee gezondheidsexperts leggen uit.

 1. “Als je er snel bij bent, dan zit de kanker nog op de plaats waar hij is ontstaan”: experts beantwoorden 10 veelgestelde vragen over kanker
  PREMIUM

  “Als je er snel bij bent, dan zit de kanker nog op de plaats waar hij is ontstaan”: experts beantwoor­den 10 veelgestel­de vragen over kanker

  Hoe wordt kanker veroorzaakt? Welke behandelingen bestaan er? En hoe kan je iemand helpen die de diagnose krijgt? Als kankeronderzoeker en ervaringsexpert weet Johan Swinnen als geen ander welke vragen kankerpatiënten en hun omgeving hebben. Hij beantwoordt de tien meest gestelde. “Wie rookt, heeft 20 keer meer kans op longkanker dan een niet-roker.”
 2. Lara (34) is mama van twee, zwanger en ongeneeslijk ziek: “Elke dag wil ik plukken. Ik heb geen keuze: het is dit of niets”
  PREMIUM

  Lara (34) is mama van twee, zwanger en ongenees­lijk ziek: “Elke dag wil ik plukken. Ik heb geen keuze: het is dit of niets”

  De laatste maanden beleeft Lara Switten (34) tegelijkertijd haar grootste droom en ergste nachtmerrie. De blogster en mama van twee is voor de derde keer zwanger, maar weet dat ze haar kinderen niet zal zien opgroeien: de kanker die deze zomer ontdekt werd, valt niet te genezen. "Ik heb geen keuze: het is dit of niets. Soms ziet alles zwart. Maar ik probéér te genieten. En dat lukt."
 1. Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenissen alvast treffend
  Play

  Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenis­sen alvast treffend

 2. Boer wil kudde van waterbassin voorzien, maar dat is buiten zijn koeien gerekend: "Stop! Wat doen jullie toch?"
  Play

  Boer wil kudde van waterbas­sin voorzien, maar dat is buiten zijn koeien gerekend: "Stop! Wat doen jullie toch?"

Wetenschap & Planeet