Heeft Covid-19 invloed op mijn autoverzekering?
Mondmaskers, handgels, sociale bubbels, avondklok… Jammer genoeg zullen we hiermee nog een tijdje moeten leven. De coronapandemie heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. We blijven met z’n allen meer in ons kot, werken vaak vanuit onze homeoffice, dus onze auto staat ook vaker stil. Kan ik hier een voordeel mee doen en besparen op mijn autoverzekering? Het antwoord is volmondig: ja! Independer.be legt het je uit.
Delen per e-mail
Mijn auto staat vaker stil
De premie van je autoverzekering wordt onder andere bepaald door het aantal kilometer dat je jaarlijks met de auto aflegt. Hoe minder je rijdt, hoe kleiner het risico op een ongeval, wat een positieve invloed heeft op de premie.
De “klassieke” autoverzekering werkt met kilometerschalen. Bij het afsluiten van je verzekeringscontract zal de verzekeraar je vragen een inschatting te geven van het aantal kilometer dat je jaarlijks denkt te rijden. Leg je per jaar minder dan 10.000 km af, dan zal je premie wellicht lager zijn dan wanneer je jaarlijks 15.000 km met de wagen rijdt.
Een “kilometerverzekering” gaat daarin nog een stapje verder. Ook hier geef je, bij het begin van het contract, een schatting op van het aantal kilometer dat je jaarlijks denkt af te leggen. De verzekeraar baseert zich hierop om je premie te berekenen. De premie bestaat uit een vast deel en een variabel deel dat gebaseerd is op de geschatte kilometers. Op het eind van het verzekeringsjaar geef je de werkelijke kilometerstand van je wagen door. Die bepaalt dan je uiteindelijke premie.
Heb je een kilometerverzekering, dan hoef je dus eigenlijk niets te doen, je premie wordt automatisch aangepast op het einde van elk verzekeringsjaar. Heb je een klassieke autoverzekering dan is het wel nuttig om je verzekeraar te contacteren wanneer je aanzienlijk minder kilometers aflegt, dan je hebt opgegeven. Meestal volstaat een foto van je kilometerteller om je premie te laten aanpassen.
Let op: ook als je meer kilometers rijdt dan oorspronkelijk gedacht, is het belangrijk om je verzekeraar hiervan op de hoogte te brengen. Doe je dit niet, dan is de kans reëel dat je, bij een schadegeval, een bijkomende premie zal moeten betalen.
Waarmee moet ik nog rekening houden?
Niet alleen een pandemie kan invloed hebben op je rijgedrag, ook je persoonlijke situatie kan veranderen. Je gaat bijvoorbeeld verhuizen naar een woning dichter bij je werk, of net verder weg. Hierdoor kan de afstand woon- werkverkeer aanzienlijk wijzigen. Ook in dit geval contacteer je best je verzekeraar om te bekijken wat de invloed hiervan is op je premie.
Gebruik je je auto tijdelijk helemaal niet meer, dan is het verstandig om je verzekering te laten schorsen. Dit betekent dat je, gedurende een bepaalde periode, niet meer verzekerd bent, en je premie dus ook wordt opgeschort. De minimum- en maximumtermijn waarbinnen je je verzekering kan schorsen, vind je terug in de algemene voorwaarden van je contract. Sommige verzekeraars vragen in dat geval het verzekeringsbewijs bij hen in bewaring te geven. Wanneer je verzekering geschorst is, mag je wagen niet meer op de openbare weg. Hij mag dus ook niet in de straat geparkeerd staan, maar moet in je garage of op je oprit staan. Beslis je op een bepaald moment om je auto opnieuw te gebruiken, dan vraag je aan je verzekeraar om de polis opnieuw in voege te stellen.
Het mag dus duidelijk zijn dat de coronapandemie wel degelijk een invloed kan hebben op je autoverzekering. Het loont dus zeker om je verzekering aan te passen naar de gewijzigde omstandigheden.
Besparen op je autoverzekering? Bereken de prijs van je autoverzekering op Independer.be.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee kandidaat-overnemers brengen bod uit op Neckermann
Twee partijen hebben een overnamebod uitgebracht op Neckermann, de reisorganisator die in februari bescherming tegen schuldeisers heeft gevraagd. Dat melden de gerechtsmandatarissen. De beide kandidaat-overnemers - het zou gaan om twee investeringsbedrijven - zouden het gros van het personeel aan boord willen houden, zo vernam Belga uit goede bron. -
32
Comeos wil af van winkelen op afspraak: “De situatie is onhoudbaar”
Handelsfederatie Comeos wil dat de regering een einde maakt aan winkelen op afspraak en in de plaats daarvan weer een klant per tien vierkante meter toelaat. "De situatie is onhoudbaar", zegt de federatie. -
Horeca-actoren voeren gezamenlijke campagne voor veilige heropening op 1 mei
Meerdere federaties uit de horecasector hebben de krachten gebundeld voor een nationale campagne, die pleit voor een veilige heropening van cafés en restaurants op 1 mei. Met de slogan "Een stil café kan je ook wakker houden" wil men de politiek en de publieke opinie overtuigen van de noodzaak tot heropening. Voor zes op de tien horecazaken staat het water intussen aan de lippen na meer dan een half jaar verplichte sluiting. -
-
Wat is de ideale spaarbuffer?
-
Sint-Truiden
Opnieuw 245 jobs bedreigd bij Punch Powertrain Sint-Truiden
Bij Punch Powertrain in Sint-Truiden, een producent van automatische versnellingsbakken, zijn opnieuw 245 jobs bedreigd. De fabrikant is mede door de impact van de coronapandemie van plan om de productieafdeling op de hoofdlocatie in Sint-Truiden te herstructureren. Concreet gaat het om 193 arbeiders en 52 bedienden. -
HLN Drive
Deze auto’s hebben tweedehands de hoogste waarde
Een nieuwe wagen uitkiezen, doe je aan de hand van heel wat parameters. Eentje die af en toe vergeten wordt: de restwaarde van je auto, het bedrag dat je wagen zal opleveren als je hem op de tweedehandsmarkt verkoopt. Maar welke tweedehands auto’s hebben de hoogste restwaarde. HLN Drive zocht het voor je uit. -
Benzine wordt goedkoper
Benzine tanken wordt morgen iets goedkoper. Dat meldt de FOD Economie.