Advocate en bemiddelaar Ann Van de Velde.
Volledig scherm
PREMIUM
Advocate en bemiddelaar Ann Van de Velde. © Steven Richardson

“Graag zien is ook regelen wat er gebeurt als de relatie stopt”: experte geeft advies om scheiding minder pijnlijk te maken

Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: advocate en bemiddelaar Ann Van de Velde (59), gespecialiseerd in familierecht. Dat scheiden altijd lijden is ziet zij dagelijks in haar praktijk. Maar een goede aanpak kan volgens haar een hoop pijn en een financiële kater voorkomen. “Mensen trouwen te vaak in een bepaald stelsel zonder te weten wat het inhoudt.”

 1. Wat als je er als ouder plots alleen voor staat? Experts leggen uit hoe je het aanpakt en wat de financiële en fiscale gevolgen zijn
  PREMIUM

  Wat als je er als ouder plots alleen voor staat? Experts leggen uit hoe je het aanpakt en wat de financiële en fiscale gevolgen zijn

  Op 1 januari vorig jaar telde ons land 491.825 alleenstaande ouders, na een relatiebreuk of overlijden van de partner. Wat moet je in zo’n geval allemaal regelen? Waar kun je als alleenstaande ouder terecht? En wat betekent het op financieel vlak? Erkend familiaal bemiddelaar Monique Van Eyken en fiscaal expert in ons geldpanel Michel Maus wijzen de weg.
 2. “Scheiden met onderlinge toestemming kost zo'n 1.000 euro, voor de rechtbank ben je een veelvoud kwijt”: hoe voorkom je een vechtscheiding?
  PREMIUM

  “Scheiden met onderlinge toestem­ming kost zo'n 1.000 euro, voor de rechtbank ben je een veelvoud kwijt”: hoe voorkom je een vechtschei­ding?

  Net als in juni en juli 2020 schoten de Belgische echtscheidingscijfers in december flink de hoogte in. Opmerkelijk: de meesten deden dat met onderlinge toestemming, waar geen gerechtelijke procedure bij komt kijken. Hoe slaag ook jij erin om als vrienden uit elkaar te gaan? Hoe zorg je voor de beste regeling voor je kinderen? En hoe vermijd je een financiële vechtscheiding? Twee experts helpen je op weg.