Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
SparenDe coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen.
Delen per e-mail
Hoewel Belgen bekend staan als spaarkampioenen, komen veel mensen daar toch niet aan toe. Een bevraging van verzekeraar NN bij ruim 2.000 Belgen leerde al dat 4 op de 10 maar net genoeg of zelfs te weinig inkomsten hebben om tot het einde van de maand alle betalingen te kunnen doen. Laat staan dat ze nog iets kunnen sparen. Een derde geeft toe dat ze een onverwachte uitgave niet aankunnen.
Een peiling van de Nationale Bank gaat in dezelfde richting. Zij stelde vast dat 6 op de 10 gezinnen die door de coronacrisis inkomstenverlies leden een spaarbuffer van minder dan drie maanden hebben. Bij de laagste inkomstens heeft minder dan 80% zo’n veiligheidsmarge.
Ook andere signalen wijzen erop dat veel mensen krap bij kas zitten. Meer dan 140.000 gezinnen grepen bijvoorbeeld de mogelijkheid aan om de afbetaling van hun hypotheeklening tijdens de coronacrisis gedurende maanden op te schorten.
Hoeveel is genoeg?
Hoeveel moet u dan eigenlijk achter de hand hebben om financieel safe te zitten? Experten hebben het meestal over minstens drie maanden van uw netto-inkomsten. Anderen schuiven een buffer van zes maanden naar voor.
Het spreekt voor zich dat het grotendeels afhangt van uw persoonlijke gezinssituatie en uitgavenpatroon. In Nederland heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud een handige module uitgewerkt (de BufferBerekenaar), waarmee u zelf online kan nagaan hoeveel uw persoonlijke financiële buffer zou moeten zijn. De module houdt onder andere rekening met hoeveel spaargeld u al hebt, of er kinderen zijn die nog thuis wonen, of u huurt dan wel over een eigen woning beschikt, de waarde van uw wagen, onverwachte rekeningen, enzovoort. De tool is perfect bruikbaar voor Belgen.
Stappenplan
Een aparte spaarrekening is om te beginnen een must. Dat hoeft trouwens niet bij dezelfde bank te zijn als die waar u uw zichtrekening hebt. Zo komt u minder in de verleiding om aan uw spaarcenten te zitten, tenzij in uitzonderlijke gevallen, zoals een kapotte wasmachine die u moet vervangen.
Een belangrijke tip is om telkens in het begin van de maand het bedrag dat u wil sparen al op die spaarrekening te zetten. Wacht u tot het einde van de maand, dan heeft u weer makkelijker de neiging om toch geld uit te geven en uw spaarinspanning uit te stellen naar de volgende maanden.
Tot slot: hoewel we allemaal weten dat de spaarrekeningen niet meer zoveel opbrengen, zijn er nog een paar waar u een iets hoger dan gemiddeld rendement krijgt. Hoe meer spaargeld u gaandeweg opzijzet, hoe meer dat een verschil kan beginnen maken.
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De lelies en de kat, de plas in het veld en zwarte chocolade: expert waarschuwt voor 10 verrassende dingen en plekken rondom je huis die (ook) giftig zijn
-
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
Energie
Digitale meter en zonnepanelen: tot 64% prijsverschil bij zelfde verbruik
Het einde van de terugdraaiende teller zorgt voor nog meer ongelijkheid op de energiemarkt. Naast de kortingen van energieleveranciers, zijn nu ook de injectietarieven een reden waarom uw energiefactuur een flink stuk duurder kan zijn dan die van uw buurman. Mijnenergie.be belicht de grootte van de prijsverschillen. -
-
HLN Drive
Deze auto’s hebben tweedehands de hoogste waarde
Een nieuwe wagen uitkiezen, doe je aan de hand van heel wat parameters. Eentje die af en toe vergeten wordt: de restwaarde van je auto, het bedrag dat je wagen zal opleveren als je hem op de tweedehandsmarkt verkoopt. Maar welke tweedehands auto’s hebben de hoogste restwaarde. HLN Drive zocht het voor je uit. -
Wat is de ideale spaarbuffer?
-
PREMIUM
Prijzen flats in stadscentrum blijven stijgen: onze woonexpert toont betaalbare aanraders per provincie en één luxepenthouse
-
PREMIUM
Met welke sport val je het meest af en welke buikspieroefeningen werken het best? Lieven Maesschalck geeft advies