Rechts: dermatologe Griet Voet.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: dermatologe Griet Voet. © Getty Images, rv

1 op de 5 heeft last van hoofdroos: wat zijn de oorzaken? En hoe maak je er komaf mee? Een dermatologe geeft advies

Niets zo vervelend als een jeukende hoofdhuid en schilfertjes die zich door de dag op je kledij nestelen. Toch ondervinden heel wat mensen er last van. In totaal zou zelfs 10 tot 20% van de bevolking kampen met hoofdroos. Hoe krijg je het? En vooral: wat kan je ertegen doen? Dermatologe Griet Voet legt uit.

 1. Last van ongewenste haargroei? Dermatoloog legt uit wat je ertegen kan doen
  PREMIUM

  Last van ongewenste haargroei? Dermato­loog legt uit wat je ertegen kan doen

  Veel vrouwen hebben donshaartjes op hun kin, onderbuik, bovenlip, borsten ... maar sommige hebben wel erg veel last van overmatige haargroei op bepaalde plekken van hun lichaam. Dat wordt hirsutisme genoemd. Valt daar iets aan te doen? En hoe komt het dat de ene eraan ten prooi valt en de andere niet? Dermatoloog prof. dr. Evelien Verhaeghe van het UZ Gent geeft uitleg over dit vervelende kwaaltje. “Wees voorzichtig met lasertoestellen die je thuis kan gebruiken.”
 2. 1 op de 3 krijgt ooit zona of gordelroos: “Onbehandeld kan de ziekte ernstige gevolgen hebben”
  PREMIUM

  1 op de 3 krijgt ooit zona of gordelroos: “Onbehan­deld kan de ziekte ernstige gevolgen hebben”

  De blaasjes op de huid verdwijnen spontaan na een tiental dagen. Maar de zenuwpijn die bij 10 tot 15 procent van de patiënten opduikt, kan maanden tot jaren aanslepen. Daardoor is zona (of gordelroos) niet zo onschuldig voor je gezondheid. Wie wordt het vaakst getroffen? Wat is de connectie met windpokken? En wat kan je doen om minder risico te lopen? We vroegen het aan Olivier Schockaert, algemeen internist bij AZ Groeninge.