Bart Van der Schueren, professor in de Obesitaskliniek van UZ Leuven en diëtiste Sanne Mouha.
Volledig scherm
PREMIUM
Bart Van der Schueren, professor in de Obesitaskliniek van UZ Leuven en diëtiste Sanne Mouha. © Getty Images/iStockphoto, Steven Richardson

“1 op de 2 Belgen is te zwaar”: twee experts leggen uit hoe je op een gezonde en langdurige manier gewicht verliest

Wereldwijd zijn de voorbije vijf jaar liefst vijf miljoen mensen vroegtijdig overleden als gevolg van overgewicht en obesitas. Ook België heeft een probleem. “De helft van onze bevolking heeft overgewicht”, stipt prof. Bart Van der Schueren (Obesitaskliniek UZ Leuven) aan. Maar hoe kom je zelf te weten of je al dan niet te zwaar bent? En wat werkt volgens Van der Schueren en diëtiste Sanne Mouha nu écht om gewicht te verliezen? “Iedereen kan 5 à 10% gewicht verliezen, wat meestal al voldoende is om je gezondheid enorm te verbeteren.”

27 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  1 maand geleden
  Slapen om te vermageren, is veel beter dan gelijk welk dieet. Dit is: vooral 's morgens blijven liggen tot wanneer je volledig uitgeslapen bent. Dit is het euvel van deze tijd: altijd te vroeg moeten opstaan. Als er geen roofdieren in de buurt zijn, en de mens rustig kan slapen, dan zegt het lichaam: "Wakker en alert blijven, is hier niet aan de orde. Hier moeten we niet teveel reserve-vet opstapelen, want er is geen gevaar."
 • GUY VANACKERS

  2 maanden geleden
  Vraag het aan Van Ranst?!!die weet toch alles !Guy
 • Jean-Pierre Vercruysse

  2 maanden geleden
  Tientalle jaren geleden heb ik ook te veel gewogen  (meestal door in het buitenland meer te eten of anders te eten. Een diet welk ik voorkreeg was extreem.  Was niet vol te houden omdat het van veel naar heel weinig ging. Resultaat terug meer gegeten daar het niet vol te houden was! Daarentegen heb ik nadien een dietitist gehad welke realistisch was door te leren minder eten op een veel langere periode. Gevolg werd het gewoon en en heeft resultaat gegeven... en dit nog altijd!
 • mike vanzandweghe

  2 maanden geleden
  Ja,sluit de fitnesszalen nog langer,van alles naar niets met me sporten,daar word ik ziek van.
 • Philippe Stevens

  2 maanden geleden
  David hermans , andere mensen hun winkelkar controleren is anders ook maar een rare zaak .
 1. Is blikje frisdrank echt net zo kankerverwekkend als sigaret, zoals Nederlandse arts beweert?
  PREMIUM

  Is blikje frisdrank echt net zo kankerver­wek­kend als sigaret, zoals Nederland­se arts beweert?

  “Suiker heeft een grote invloed op het ontstaan, genezen en voorkomen van kanker.” Dat beweert de Nederlandse arts-onderzoeker William Cortvriendt in zijn onlangs verschenen boek Kankervrij. “Een blikje frisdrank of een glas vruchtensap is voor je kind waarschijnlijk net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten roken”, stelt Cortvriendt die samen met Pascale Naessens ook al de bestseller Puur & lichter: Slanker door goed te eten uitbracht. “Volgens onderzoek verhoogt het je risico op kanker zelfs met 18 procent.” Is suiker echt zo gevaarlijk als beweerd wordt? Twee gezondheidsexperts leggen uit.
 2. Damiano uit ‘Blind Getrouwd’ hielp Stan Van Samang 10 kilo af te vallen: “Als je uit balans bent, is gezond leven heel moeilijk”
  PREMIUM
  Showbizz

  Damiano uit ‘Blind Getrouwd’ hielp Stan Van Samang 10 kilo af te vallen: “Als je uit balans bent, is gezond leven heel moeilijk”

  Je kent hem vast nog wel van ‘Blind Getrouwd’, toen hij (tevergeefs) aan Wendy gekoppeld werd. Maar intussen is Damiano Fiore (41) een succesvolle gezondheidscoach met een eigen praktijk: ORO Health. Hij hielp op die manier Stan Van Samang tien kilo kwijt te spelen, en Damiano wil ons nu allemáál overtuigen om in te zetten op een gezonde levensstijl. “Die periode in het ziekenhuis heeft mij nog meer doen stilstaan bij het feit hoe belangrijk het is om in balans te zijn.”
 1. Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"
  Play

  Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"

 2. Man beklimt wolkenkrabber in Hongkong met zijn rolstoel
  Play

  Man beklimt wolkenkrab­ber in Hongkong met zijn rolstoel