Reumatoloog Valérie Lambrecht
Volledig scherm
PREMIUM
Reumatoloog Valérie Lambrecht © Getty Images, rv

1 op de 10 krijgt ooit reuma. “Het begint vaak sluimerend”: wat zijn de symptomen? En wie wordt het vaakst getroffen?

Reumamedicijnen zouden de overlevingskansen van coronapatiënten verbeteren, maar klopt dat ook? Dokter Valérie Lambrecht, diensthoofd Reumatologie van het AZ Maria Middelares in Gent licht toe én vertelt alles wat je moet weten over het gezondheidsprobleem waarmee maar liefst 10% van de Belgen ooit geconfronteerd wordt. “Ook kinderen kunnen getroffen worden door reuma en zonder ingrijpen wordt de pijn alleen maar erger.”

 1. Jeanne (75) moest op 32ste job opgeven door reuma en deelt ervaringen met Vives-studenten: “Chronische pijn wordt vaak niet serieus genomen”
  PREMIUM

  Jeanne (75) moest op 32ste job opgeven door reuma en deelt ervaringen met Vi­ves-studenten: “Chronische pijn wordt vaak niet serieus genomen”

  We sukkelen allemaal wel eens met pijn, maar bij Jeanne ‘Jo’ Stockman (75) uit Roeselare neemt die echter andere proporties aan. Ze ervaart door reuma al ruim veertig jaar pijn in rug, handen en voeten, maar dat weerhoudt er haar niet van om vrijwilligerswerk te doen. Zo geeft ze als ervaringsdeskundige bij hogeschool Vives nuttige tips aan toekomstige verpleegkundigen. “Ik hamer er bij hen op om ons te zien als een persoon, niet louter als een zieke”, geeft ze mee.
 2. Voedselvergiftiging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken. Prof geeft advies om het veilig te houden: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”
  PREMIUM

  Voedselver­gif­ti­ging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken. Prof geeft advies om het veilig te houden: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”

  Het aantal voedselintoxicaties in België lag nooit eerder zo hoog. Dat blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Een van de oorzaken is een gebrekkige hygiëne, onder meer in de eigen keuken thuis. “De gevolgen van zo’n voedselvergiftiging voor je gezondheid kunnen variëren van een banale diarree tot zelfs de dood”, aldus Chris Michiels, professor in de microbiologie van de voeding aan de KU Leuven. Hij deelt zijn beste tips om het veilig te houden.
 1. Harde beelden: man opent vuur op politieagente tijdens huiszoeking
  Play

  Harde beelden: man opent vuur op politie­agen­te tijdens huiszoe­king

 2. Verkeersagressie loopt uit de hand: bestuurder trekt wapen
  Play

  Verkeers­agres­sie loopt uit de hand: bestuurder trekt wapen