Judson Brewer
Volledig scherm
PREMIUM
Judson Brewer © Getty Images/iStockphoto

Psychiater toont hoe angst ons leven stuurt én hoe we die vicieuze cirkel kunnen doorbreken: “Op termijn kan je er hoge bloeddruk van krijgen”

Welke lessen hebben we in de pandemie geleerd? In het boek Vrij van angst toont de gerenommeerde Amerikaanse psychiater Judson Brewer (47) hoe angst ons leven stuurt maar ook hoe we die vicieuze cirkel kunnen doorbreken. Hoe weet je wanneer je een paniekaanval krijgt? En wat kunnen we doen tegen die angstgevoelens?

 1. Lange uren draaien en je baas vermijden: 8 dingen die je beter niet doet op je nieuwe werk
  Groeien

  Lange uren draaien en je baas vermijden: 8 dingen die je beter niet doet op je nieuwe werk

  Heb je je diploma op zak en je eerste baan net binnen? Dan breekt er wellicht een spannende periode aan. Alle begin is moeilijk en fouten zal je onvermijdelijk maken, maar met behulp van enig deskundig advies, kan je een aantal klassiekers misschien vermijden. Jobat.be vroeg aan Hilde Van Damme, loopbaancoach en oprichtster van Addisi welke typische fouten starters maken en hoe het beter kan.
 2. “Let niet op hoe iemand iets zegt, maar op wàt hij zegt”: leugenexpert legt uit hoe je een leugenaar kan ontmaskeren
  PREMIUM

  “Let niet op hoe iemand iets zegt, maar op wàt hij zegt”: leugenex­pert legt uit hoe je een leugenaar kan ontmaske­ren

  Veel met de ogen knipperen, friemelen met de handen, vaak het gezicht aanraken: het zijn allemaal signalen die verraden dat je met een leugenaar te maken hebt. Of dat is tenminste wat een zoektocht op Google je laat geloven. Als je in de wetenschap duikt, blijkt er maar weinig van te kloppen. “Je kan een leugenaar moeilijk ontmaskeren op basis van gedrag of lichamelijke reacties”, zegt dr. in de rechtspsychologie Glynis Bogaard. Leugendetectors kunnen een oplossing bieden, maar worden al meer dan een jaar niet meer gebruikt. Hoe kan je dan wel weten of iemand liegt? De psychologe legt uit.