Diëtiste Sanne Mouha.
Volledig scherm
PREMIUM
Diëtiste Sanne Mouha. © Getty Images, Steven Richardson

Hoe (on)gezond is brood nu echt? “Tarwe wordt onterecht beschouwd als een dik- en een ziekmaker”

De winkelrekken liggen vol met broodsoorten, maar hoe (on)gezond zijn die, en welke kies je nu het best? Lector voedingstechnologie Frank Van Boxstael (HoGent) scheidt het kaf van het koren en diëtiste Sanne Mouha zet de gezondste broden op een rij. “De kleur zegt niets over de gezondheidsvoordelen.”

21 reacties

 • Reynilde Vernaeve

  4 dagen geleden
  Nu is alles ineens slecht. Mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt die lopen hier nog rond, en kijk, nog gezond en wel ook nog. Zonder intolerantie, zonder allergieën, zonder depressie. Het zal al zeker niet aan hun eetgewoontes liggen.
 • Jan Wuyts

  4 dagen geleden
  In alles wat we eten zitten er "verbeteraars", van vlees (teveel om op te noemen) en vis (antibiotica) over brood en ook groenten en fruit.(sproeien maar). We moeten er mee leven. Van niet(s) eten wordt je ook niet beter. De regel : met mate. Natuurlijk eet je beter meer groenten en minder vlees. Een broodmaaltijd vervangen door iets anders voedzaam, mogelijkheden genoeg. Je kan er evengoed van genieten.
 • raf peeters

  4 dagen geleden
  Van brood en pasta's wordt je definitief dik,door dat te laten viel ik ooit zeven kilo af.Eet vandaag amper twee sneden brood(dan nog zelf gebakken) en aardappelen al helemaal niet meer,daarvoor dubbel zoveel groenten.Overigens ,wat ze vandaag brood noemen waar je door kan kijken is niet meer brood van 65 jaar terug.
 • Carlo Verstappen

  4 dagen geleden
  Gewoon zelf uw brood bakken, niks zo gemakkelijk en je bepaalt zelf de verhouding bloem en meel van tarwe, spelt en rogge niks brood verbeteraar gewoon wat reuzel, smout of olijfolie en je bepaalt zelf hoeveel zout je gebruikt. Heb je er graag zonnebloem pitten en pompoen pitten of andere zaden in en havermout? Aan jou de keuze, bij mij gaat het er allemaal in. Je weet wat je eet en het is nog lekkerder ook.
 • Guido van driel

  5 dagen geleden
  Zelf bakken dan weet je wat je eet. Er zitten veel te veel industriële afbakkers tussen waar teveel transvetten en suikers in de broden zitten.
 1. Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
  Energie

  Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschake­len: zo bespaar jij op je energiefac­tuur

  Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit.
 2. Volgens deze expert wassen we allemaal verkeerd: “Niemand lijkt te weten dat je niet alleen op kleur moet sorteren”
  PREMIUM
  40

  Volgens deze expert wassen we allemaal verkeerd: “Niemand lijkt te weten dat je niet alleen op kleur moet sorteren”

  Wat er gebeurt als je rode sokken tussen je witte lakens wast, weet je vast wel. Maar weet je ook wat het effect is van te veel of te weinig wasmiddel toevoegen? Stond je er al bij stil dat je je trommel kunt overladen en dat je je kleding niet alleen op kleur en type textiel moet sorteren? Wasexpert Kris Hellebuyck legt uit hoe je je wasmachine optimaal laat presteren.
 3. IMF waarschuwt voor overgewaardeerde aandelen: moet je nu wegblijven van de beurs? “Ik zou niet wachten om koopjes te doen”
  PREMIUM

  IMF waarschuwt voor overgewaar­deer­de aandelen: moet je nu wegblijven van de beurs? “Ik zou niet wachten om koopjes te doen”

  De wereldeconomie herstelt zich sneller dan verwacht: de grootste aandelen op de Europese beurzen zijn zelfs gemiddeld meer waard dan net voor de coronacrisis begon. Maar het IMF (Internationaal Monetair Fonds) waarschuwt voor overgewaardeerde aandelenmarkten. Dreigt er echt een zeepbel en blijf je nu beter weg van de beurs? Of loopt het allemaal zo’n vaart niet? Wij vroegen het aan onze beursexperts Paul D’Hoore en Pascal Paepen.
 4. Kan je zoals Roger Van Damme afvallen door gluten te schrappen? “Glutenvrij brood of gebak is niet gezonder. Integendeel”
  PREMIUM

  Kan je zoals Roger Van Damme afvallen door gluten te schrappen? “Glutenvrij brood of gebak is niet gezonder. Integen­deel”

  Sterrenchef Roger Van Damme (49) viel na lang vruchteloos diëten bijna 20 kilo af toen bleek dat hij gluten niet goed kon verdragen, zo vertelde hij deze week aan Dag Allemaal. Maar wat is glutenintolerantie precies? Hoe herken je de aandoening? En kan het echt de boosdoener zijn achter overtollige kilo’s? Maag-darmspecialist Danny De Looze geeft uitleg. Lees meer gezondheidsadviezen binnen MijnGids - Medisch.
 1. Automobilist kan filmen hoe naast hem trein ontspoort
  Play

  Automobi­list kan filmen hoe naast hem trein ontspoort

 2. Lach mee met de grappigste momenten van prins Philip
  Play

  Lach mee met de grappigste momenten van prins Philip