Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters.
Volledig scherm
PREMIUM
Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters. © Getty Images/ DPG Media

"Het griepvirus muteert en kan dan vrij zijn gang gaan": onze wetenschapsjournalist legt uit hoe een griepvaccin werkt

Terwijl de wereld eindelijk begint te bekomen van de coronapandemie, duikt binnenkort weer het griepseizoen op. Om ons daartegen te wapenen zijn er dit jaar een kwart meer griepvaccins ter beschikking gesteld. Maar hoe belangrijk en effectief is zo’n griepvaccin nu eigenlijk? En waarom moet dat élk jaar? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt de belangrijkste vragen.

17 reacties

 • Rene Dannau

  2 weken geleden
  een prik voor eentje van 2 jaar geledenloop zelf achter de kar der dwaasheid.
 • karin verwimp

  3 maanden geleden
  Nog nooit de griep spuit genomen. Deze keer wel. Niet zozeer omdat ik geloof dat ze echt gaat werken gezien het griepvirus snel muteerd. Wel omdat die spuit je immuunsysteem traint om sneller in actie te komen als eender welke variznt van het virus je lichaam binnendringt. Na maanden van mondmaskers en desinfecterende gel, geen overbodige luxe. Er gaan zich veel ik-weet-het-beter weigeraars mispakken aan de griep dit jaar. Hou maar in de gaten.
 • luc boeckx

  3 maanden geleden
  @Paul van de Velde: Traditioneel start het griepseizoen bij ons eind december en valt het hoogtepunt – het moment waarop de meeste mensen griep krijgen – rond eind januari-begin februari. Het beste is het griepvaccin te laten zetten half november.
 • Lieven De Cock

  3 maanden geleden
  L.D.C.Het is gekend dat niet iedereen eenzelfde reactie vertoont op een inenting,Het is mogelijk dat je 10 jaar autorijdt zonder veiligheidsgordel en nog niet verongelukt bent maar misschien komt het omdat je nog geen ongeval gehad hebt ondertussen!
 • Pieter Janssens

  3 maanden geleden
  Het blijft vooral nuttig voor de Pharmaindustrie
 1. Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)
  Livios

  Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)

  18 procent van de Belgische woningen kampt met schade door vochtproblemen, dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt tot bestrijding van armoede. Volgens het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) is zelfs 70 procent van de gevallen van bouwschade te wijten aan vocht. Vochtproblemen zijn hardnekkig en pak je best zo snel mogelijk aan. Maar hoeveel kost dat? En welke premies kan je daarvoor aanvragen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Ons leven werd 7,59% duurder, hoogste inflatie in bijna 40 jaar: "Lokale consumptie is geen geitenwollensokkenverhaal meer”

  Ons leven werd 7,59% duurder, hoogste inflatie in bijna 40 jaar: "Lokale consumptie is geen geitenwol­len­sok­ken­ver­haal meer”

  Consumentengoederen en -diensten waren in januari liefst 7,59 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee komen we dicht bij het historische record uit 1983, toen de inflatie op 7,90 procent stond. Afgelopen december klopte het inflatiecijfer nog af op 5,71 procent. Hoe lang zal het leven nog duurder worden en waar ligt de oplossing? Volgens retailexpert Pierre-Alexandre Billiet moeten we de oplossing letterlijk dicht bij huis zoeken: “Lokale consumptie kan als buffer dienen om de schok op te vangen.”