Dermatoloog Thomas Maselis (rechts) legt uit hoe je luizen bestrijdt.
Volledig scherm
PREMIUM
Dermatoloog Thomas Maselis (rechts) legt uit hoe je luizen bestrijdt. © Getty Images, Photo News

Daar zijn de luizen weer: dermatoloog geeft strijdplan tegen vieze (en vervelende) beestjes

Splinternieuwe boekentassen, perfect gekafte boeken, ­glimmende najaarsschoentjes… én luizen. Daar zijn die verschrikkelijke beestjes weer. Komt jouw kleuter straks ook met een jeukende hoofdhuid naar huis? Dan hoef je je daar alvast niet voor te schamen. “Het heeft niets met een slechte hygiëne te maken”, aldus dermatoloog Thomas Maselis. Hij legt uit waar luizen vandaan komen, hoe ze overgedragen worden en — het belangrijkste — hoe je ze ook weer weg krijgt.

 1. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.
 2. Welke smeersalade is het gezondst? Diëtiste test 15 varianten: "Minder suiker op de ingrediëntenlijst zorgt soms voor amper 10 kcal minder per boterham”
  PREMIUM

  Welke smeersala­de is het gezondst? Diëtiste test 15 varianten: "Minder suiker op de ingrediën­ten­lijst zorgt soms voor amper 10 kcal minder per boterham”

  Tijdens het telewerken smeren we nog steeds massaal zelf een boterham of broodje voor de lunch, in plaats van er eentje te bestellen. Het populairste beleg hiervoor blijken smeersalades te zijn. Liefst 8 op 10 Belgen haalt er regelmatig in huis. Vooral klassiekers als kip curry, tonijn en krabsalade vallen in de smaak. Maar zijn die ook een gezonde keuze? Diëtiste Sanne Mouha nam de ingrediënten van een aantal merken onder de loep. “Vaak is meer dan de helft van een salade olie, en minder dan de helft dus vlees, vis of groenten.”
 1. “In deze gevallen heb je geen recht op klein verlet wanneer je ouders overlijden”: Onze werkexpert legt de regels voor rouwverlof uit
  PREMIUM

  “In deze gevallen heb je geen recht op klein verlet wanneer je ouders overlijden”: Onze werkexpert legt de regels voor rouwverlof uit

  Wanneer een dierbare sterft heb je recht op ‘klein verlet’. Dat is het recht om afwezig te blijven van de werkvloer met behoud van loon. Hoelang en in in welke situatie hangt echter af van je relatie met de overledene. Hoewel de regels hiervoor zijn veranderd in juli 2021, gaan veel websites nog uit van de oude regels. Het is dus niet altijd evident om te achterhalen op hoeveel dagen je precies recht hebt. Onze werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie UGent, zet uiteen wat de regeling exact inhoudt.