Professor Stephan Claes, diensthoofd volwassenenpsychiatrie van het Universitair Centrum van de KU Leuven (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Stephan Claes, diensthoofd volwassenenpsychiatrie van het Universitair Centrum van de KU Leuven (rechts). © Getty Images, KU Leuven

Antidepressiva vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychotherapie zou de basisbehandeling moeten zijn, niet een pil”

Een antidepressivum is altijd een beetje gokken. Meer dan de helft van de mensen probeert twee of drie types en is dan nog steeds niet geholpen. Daarom zoeken wetenschappers naar een behandeling op maat, waarbij ook gekeken wordt naar je metabolisme en DNA. Is er licht aan het einde van de tunnel? Volgens twee experts alvast wel. “MRI-scans blijken in staat om voor acht op de tien patiënten te voorspellen of ze wel of niet baat zouden hebben bij antidepressiva of een andere behandeling.”

 1. Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”
  PREMIUM

  Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”

  Omdat het afgelopen jaar afgrijselijk was. Omdat we helemaal alleen zijn. Omdat we ‘binnenkort’ weer met veel mogen zijn. Redenen genoeg om te drinken, maar voor de Engelse verslavingsexpert David Nutt is geen enkele goed genoeg. “Als het nu op de markt zou worden gebracht, zouden we het een harddrug noemen en verbieden.” Mogen we dan nooit nog een glaasje nuttigen? Wat zijn de gevolgen nu écht voor je gezondheid? En wanneer weet je of je verslaafd bent?
 2. “Slaapapneu is een sluipmoordenaar, hij put je volledig uit”: professor vertelt wat de klachten zijn en wat je eraan kan doen
  PREMIUM

  “Slaapapneu is een sluipmoor­de­naar, hij put je volledig uit”: professor vertelt wat de klachten zijn en wat je eraan kan doen

  Het Waalse antisnurkbedrijf Nyxoah ontwikkelde een minichip tegen slaapapneu, een aandoening waar heel wat Belgen last van hebben. Dat ziet ook professor Johan Verbraecken van de Antwerpse slaapkliniek. “Die mensen zien echt wel af. Je ademhaling stopt voor minstens tien seconden, en dat zo’n tien tot twintig keer per uur, of zelfs meer.” Sommige klachten hebben een medische oorzaak, maar veel begint bij een ongezonde levensstijl. De professor legt op de Internationale Dag van de Slaap de regels van een gezonde slaap uit en wat je kan doen om slaapapneu te voorkomen.
 1. Automobilist kan filmen hoe naast hem trein ontspoort
  Play

  Automobi­list kan filmen hoe naast hem trein ontspoort

 2. Lach mee met de grappigste momenten van prins Philip
  Play

  Lach mee met de grappigste momenten van prins Philip