Wake voor Jurgen Conings in Dilsen tot aan het huis van zijn vriendin
Volledig scherm
PREMIUM
Wake voor Jurgen Conings in Dilsen tot aan het huis van zijn vriendin © Mine Dalemans

REPORTAGE. Wake met knuffels en steunbetuigingen, maar ook dreigement aan ‘de mensen die best in hun safehouse blijven zitten’

Dilsen-Stokkem“Tegen het corrupt systeem, tegen het falen van Defensie, en voor Jürgen.” Een honderdtal mensen verzamelde vanavond om 20 uur aan het stadhuis van Dilsen-Stokkem om van daar naar het huis van Jürgen Conings te wandelen. Bloemen en kaarsen werden er neergelegd, en zijn vriendin kreeg een pak steunbetuigingen. Eén man riep met dreigende toon en gebalde vuist dat ‘bepaalde mensen maar best in hun safehouse bleven zitten’.

 1. REPORTAGE. Hoe het Maasland terug naar 1993 werd gekatapulteerd: “Het gevecht van een muurtje tegen een woeste rivier”
  PREMIUM
  Maasland

  REPORTAGE. Hoe het Maasland terug naar 1993 werd gekatapul­teerd: “Het gevecht van een muurtje tegen een woeste rivier”

  Heel even leek de geschiedenis in het Maasland zich te gaan herhalen. De rivier die zich al eeuwen doorheen het dal uitsnijdt, dreigde de Maasdorpen op te slokken. Exact het scenario uit 1993, maar dit keer met nóg meer water. Rivierverbredingen en het aanleggen van kilometers dijk, moest ervoor zorgen ‘dat 1993 zich nooit meer kon herhalen’. 16 juli 2021 kwam akelig in de buurt.
 2. Zo nipt was het dus: video toont aan hoe Maas flirt met overstroming
  Heppeneert

  Zo nipt was het dus: video toont aan hoe Maas flirt met overstro­ming

  “Het was heel nipt”, klinkt het deze vrijdagmorgen bij verschillende specialisten en burgemeesters uit het Maasland. Dat blijkt niet overdreven. Een filmpje uit Heppeneert, nog altijd één van de dorpjes waar grote bezorgdheden rond zijn, toont aan dat het water vanochtend werkelijk flirtte met overstromen. De video is opgenomen ter hoogte van B&B ‘t Goedhof, waar in normale tijden helemaal geen water te zien is (zie foto onder). Nog steeds is niet alle gevaar geweken. Volgens de Limburgse weerman Ruben Weytjens zit er wat vertraging op het beloofde droge weer doordat de atmosfeer vochtiger blijkt dan voorzien. Mogelijk zullen er vandaag nog bijkomende evacuaties volgen. Een aantal mensen uit Heppeneert moesten reeds uit voorzorg hun woning verlaten.