De Kalmthoutse Heide staat in bloei
Volledig scherm
PREMIUM
De Kalmthoutse Heide staat in bloei © emz

Kalmthoutse Heide wordt (nog) geen Nationaal Park als het van gemeenten afhangt: “Landbouw dreigt grote verliezer te worden”

Kalmthout/Essen/Kapellen/Brasschaat/Wuustwezel/Brecht/StabroekHet Grenspark Kalmthoutse Heide is kandidaat om een Nationaal Park te worden, maar de animo in de rechtstreeks betrokken gemeenten is niet meteen groot te noemen. Integendeel zelfs. Op Brasschaat na wil geen enkel gemeentebestuur het engagement (nu) aangaan. “Vooral voor de landbouw biedt het idee nog heel wat onzekerheden.” Grenspark Kalmthoutse Heide roept nog voor 16 september een bijzondere commissie samen en heeft aan Minister Demir ook al om een eventueel uitstel gevraagd.

 1. Willebroek steunt kandidatuur van Rivierpark Scheldevallei als nationaal park: “Kunnen zo beter onze natuur als troef uitspelen”
  Willebroek

  Willebroek steunt kandida­tuur van Rivierpark Scheldeval­lei als nationaal park: “Kunnen zo beter onze natuur als troef uitspelen”

  Het lokaal bestuur van Willebroek ondersteunt de kandidatuur van Rivierpark Scheldevallei als nieuw nationaal park. Op dit moment telt België met het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg één Nationaal Park. De Vlaamse regering wil deze titel ook toekennen aan drie andere stukken topnatuur. Rivierpark Scheldevallei, dat opgebouwd wordt langs de Schelde, Durme en Rupel, is één van de grote kanshebbers.
 2. Onrust in Woonbos Wildert over plannen tot omvorming Kalmthoutse Heide tot Nationaal Park: “Wees gerust, tekenen geen blanco cheque”
  PREMIUM
  Essen/Kalmthout

  Onrust in Woonbos Wildert over plannen tot omvorming Kalmthout­se Heide tot Nationaal Park: “Wees gerust, tekenen geen blanco cheque”

  Het Grenspark Kalmthoutse Heide wil zich kandidaat stellen om een Nationaal Park te worden en vraagt daarvoor ook het engagement van omliggende gemeenten. Het nieuws zorgt voor heel wat onrust op sociale media, want de bewoners van het Woonbos Wildert vrezen dat hun eigendommen minder waard zullen worden én dat hun woonrecht zal uitdoven. “Niets van waar”, zegt schepen Arno Aerden fors. “Nationaal Park is mooi, maar wij tekenen niet zomaar een blanco cheque.”
 1. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.