Radicaal voorstel om scholen te sluiten tot 31 januari krijgt bijval van OESO-topman
Immunoloog Hans-Willem Snoeck, verbonden aan de Columbia University in New York, denkt dat de scholen een onderschatte factor zijn in de verspreiding van het coronavirus. “Kinderen onder de tien jaar zijn geen groot probleem, dachten we altijd. Nu zien we daar de sterkste stijging, dat verbaast mij enorm”, zegt hij in ‘Terzake’. Snoeck is voorstander om de scholen te sluiten tot 31 januari. OESO-topman en pedagoog Dirk Van Damme vreest dat de immunoloog gelijk heeft.
Delen per e-mail
Viroloog Steven Van Gucht zei het woensdagmiddag al tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano: in alle leeftijdsgroepen stijgt het aantal besmettingen op dit moment, maar de relatieve toename is het grootst bij kinderen onder de tien jaar. Daar is er een stijging van 34 procent op weekbasis. Het is opvallend dat het aantal gevallen bij jongeren van middelbareschoolleeftijd lager blijft dan bij kinderen jongeren dan twaalf. Van Gucht opperde dat de kerstexamens daar mogelijk iets mee te maken hebben, omdat de jongeren dan minder contacten hebben.
“Er zijn meer besmettingen bij kinderen en dat is al een paar weken bezig”, voegt de viroloog daar woensdagavond aan toe in de studio van Terzake. “Dat vertegenwoordigt wel maar een klein percentage van het totaal aantal besmettingen.”
‘Merkwaardig’
De stijgende coronacijfers waar we vandaag mee worden geconfronteerd hebben vele verklaringen. “Het is enorm multifactorieel”, pikt immunoloog Hans-Willem Snoeck in. Maar hij krabt zich toch in de haren bij die vaststelling over de kinderen. “Kinderen onder de tien jaar zijn geen groot probleem, dachten we altijd. Nu zien we daar de sterkste stijging, dat verbaast mij enorm”, zegt hij. Volgens hem zijn scholen een onderschatte factor in de verspreiding van het coronavirus.
“We weten het niet goed, maar er is iets merkwaardigs aan de hand met kinderen”, aldus Snoeck. “In maart en april waren er bijna geen besmettingen bij kinderen. Op 17 maart zijn alle scholen gesloten, en er zijn bijna geen scholen opengegaan in mei. Dan kwam de zomervakantie. Op het einde van de zomervakantie begon het aantal besmettingen aan te trekken bij kinderen. De tweede piek en het over de piek heen gaan, kwam er pas tijdens de herfstvakantie. Die piek werd geleid door de kinderen. Na de herfstvakantie begon de stijging terug bij de kinderen, en de rest van de bevolking volgde.”
Hulpmotor
Er is toch altijd gezegd dat kinderen niet de motor van de epidemie zijn? “Ik denk dat we nu beginnen te zien dat kinderen een ‘hulpmotor’ van de pandemie zijn”, betoogt de immunoloog. “Als we de grote motoren stilleggen, dan begin je het effect van de hulpmotoren te zien. En ik denk dat als we niet al de motoren en ook de hulpmotoren stilleggen, dat we opnieuw naar een exponentiële piek gaan. We zijn nu aan het begin daarvan, en we gaan binnen één of twee weken weer verrast zijn door hoe snel het gaat stijgen, behalve wanneer we het kunnen keren.”
Snoeck wijst erop dat het niet alleen gaat om de besmettingen op de scholen, maar ook om alles wat ze op gang brengen. “De scholen brengen elke dag in Vlaanderen 1,4 miljoen mensen op de been, dat betekent grote mobiliteit.”
Onderwijsexpert Dirk Van Damme staat achter het voorstel van Snoeck om de scholen tot eind januari te sluiten. “Lang geaarzeld, en vind het verschrikkelijk, maar vrees dat hij gelijk heeft. Zonder de scholen te sluiten, sukkelen we in de derde golf voor de tweede voorbij is”, schrijft het diensthoofd van het Centre for Educational Research and Innovation van de OESO (De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).
Academiejaar
Viroloog Steven Van Gucht sluit zich slechts deels aan bij de analyse van Snoeck. “Als we zien wat er in september gebeurd is, dan zagen we dat de cijfers toen geleidelijk zijn beginnen te stijgen. Dat was voor een deel te wijten aan terugkerende vakantiegangers en dat werd waarschijnlijk ook voor een deel gedreven door het opengaan van de scholen.”
“Maar je zag dan eind september een stabilisatie en dat was eigenaardig, want de scholen bleven gewoon open. In oktober zijn we dan plots terug de hoogte ingeschoten. We denken dat eerder het academiejaar de zaak verder gekatalyseerd heeft, met de universiteitsstudenten als zeer mobiele populatie.” Hij herhaalt: “Je kan de stabilisatie eind september niet goed verklaren als het zuiver gedreven wordt door de lagere -en middelbare scholen.”
Epidemiologische prijs
Van Gucht bevestigt wel dat het onderwijs een gigantische mobiliteit met zich meebrengt en ook heel veel contacten. “Natuurlijk betaal je daar een epidemiologische prijs voor. Dat kan niet anders.” Het is een politieke en maatschappelijke keuze geweest om die prijs te betalen, zegt hij.
De viroloog beklemtoont dat het in absolute aantallen nog steeds om zeer weinig infecties gaat bij kinderen. “Het gaat momenteel om 4 procent van het totaal aantal besmettingen. Verhoudingsgewijs gaat het, toch symptomatisch, om veel minder gevallen dan bij de oudere leeftijdscategorieën.” Daarnaast wijst hij erop dat de scholen die open zijn de veiligheidsmaatregelen goed respecteren. “Daardoor kunnen we de risico’s beperken.”
Aanpak beter in evenwicht
Volgens biostatisticus Geert Molenberghs moet ons land “nog niet aan de alarmbel trekken”. “Onze aanpak is beter in evenwicht dan in Nederland en Duitsland”, stelt Molenberghs. “De Nederlandse middelbare scholieren moesten bijvoorbeeld lange tijd geen mondmasker dragen. Alle Duitse en Nederlandse scholen zijn bovendien voltijds opengebleven. Daarom zit België in een comfortabelere positie.”
De laatste CLB-cijfers spreken in het voordeel van de Vlaamse aanpak: 1.492 leerlingen testten tussen 23 november en 6 december positief op het coronavirus (0,12 procent). Bijna 6.000 leerlingen zaten in quarantaine (0,49 procent). “Het onderwijs is niet de motor. Net als in de rest van de maatschappij circuleert het virus wel op school, maar het is niet de oorzaak van de stijgende curve”, verklaart de biostatisticus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
8
LIVE. Volg hier persconferentie van Crisiscentrum met laatste stand van zaken over coronacrisis in ons land - “Positiviteitsratio stijgt sterk, dat is geleden van oktober”
Het Overlegcomité van de federale en de deelstaatregeringen komt vandaag om 14 uur opnieuw samen om de coronamaatregelen te evalueren. Een editie onder hoogspanning, want hoewel de druk om minder streng te worden stilaan torenhoog wordt, lijken de cijfers grote versoepelingen voorlopig niet toe te staan. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. -
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
-
34
HET DEBAT. Waar moet er eerst versoepeld worden? Dit is jullie mening
Morgen staat er een nieuw Overlegcomité op de agenda. Hoewel de coronacijfers in ons land opnieuw in stijgende lijn zijn, gaan er steeds meer stemmen op om toch versoepelingen door te voeren. Van een grotere buitenbubbel, meer mogelijkheden voor jongeren tot een heropening van terrasjes. Verschillende politici gooiden de voorbije dagen een aantal voorstellen op tafel. Wat denk jij? Mag er versoepeld worden? En waar dan? Eerder vandaag lieten we experts en politici aan het woord. Nu is het jullie beurt. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Kinepolis wil zalen aan particulieren verhuren en Netflix-films vertonen
Als de cinema’s opnieuw de deuren mogen openen in België, wil Kinepolis bioscoopzalen verhuren aan groepen van minimaal tien personen. Dat zei CEO Eddy Duquenne vandaag bij de toelichting van de jaarresultaten van het bedrijf. Ook wil Kinepolis content van streamingplatformen vertonen. -
PREMIUM
Kinderen even vatbaar voor coronabesmetting als volwassenen, zegt experte: “Rol van kinderen in deze pandemie werd geminimaliseerd”
Het is een discussiepunt dat nog gevoeliger ligt dan de mondmaskers eerder dit jaar: kinderen en corona. De Australische experte Zoë Hyde volgt het debat op de voet. “Er bestaat geen twijfel over dat kinderen en tieners biologisch even vatbaar zijn om besmet te raken als volwassenen”, zegt ze in De Morgen.
417 reacties
Mieke SAM
paola nerozzi
Pierre Jansen
Harold Anckaert
DIRK VAN DESSEL