Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Mondmaskers meer dan halfjaar verplicht: wat zijn de gevolgen op je gezondheid, huid en geest? 5 experts geven uitleg

Al negen maand verbergen we ons gezicht achter een masker. Eerst deden we dat schoorvoetend, met een flinke dosis wantrouwen. Uiteindelijk werd het verplicht en legden we ons erbij neer. Wat gebeurde er ondertussen achter dat masker? Wat zijn de gevolgen voor je gezondheid en geest? En wat als we het kapje weer af kan? Zullen we dan snel weer kussen of hoesten in elkaars buurt? Vijf specialisten aan het woord.

12 reacties

 • Luc Maandag

  1 week geleden
  In ieder geval is het Virus er niet mee weg, worden we belogen ?
 • Raja De Beer

  1 week geleden
  Waarom vertellen jullie niet ook dat er veel minder griep en verkoudheid is dit jaar omdat mensen maskers dragen. In plaats daavaan gooien jullie nog maar eens olie op het vuur van diegene die al tegen de maskers zijn. Slim hoor. Hebben jullie uit de beelden van Washington gisteren niet geleerd wat dat teweeg brengt?
 • Jean De Grande

  1 week geleden
  De dragers van FFP2-maskers krijgen dus structureel te weinig zuurstof tijdens hun werk in operatiekamers e.d.? Lijkt mij nogal straf, een chirurg met hoofdpijn door te weinig zuurstof.
 • Wilfried Ruts

  1 week geleden
  gebruik mijn masker tot de koordjes stuk gaan ditmaal al bijna 2 maanden.
 • Wendy Vandereyken

  1 week geleden
  Wie het dragen van een mondmasker prettig vindt, moet dat dan maar blijven doen. Ik vermijdt het zoveel mogelijk. Enkel waar het verplicht is, zal ik het dragen. Voor de rest, weg ermee !
 1. Wat zijn de meest voorkomende kankers en hoe kan je ze herkennen? Dokters geven uitleg
  PREMIUM

  Wat zijn de meest voorkomen­de kankers en hoe kan je ze herkennen? Dokters geven uitleg

  Of het nu borst-, long- of prostaatkanker is: volgens specialisten is het bijzonder belangrijk dat een eventuele kankerdiagnose in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld wordt. De Stichting tegen Kanker slaat daarom alarm. Ze roept op om medische afspraken of onderzoeken niet uit te stellen wegens de coronacrisis, ook al is de nabije toekomst nog onzeker. Moet je je nu zorgen maken en een afspraak vastleggen? Vijf specialisten belichten de vijf meest voorkomende kankers in ons land en vertellen hoe je ze kan herkennen.
 2. “Om ziekteverspreiding te voorkomen, maak je beter wat vaker schoon tijdens de winter”: expert legt uit hoe je dat juist doet
  PREMIUM

  “Om ziektever­sprei­ding te voorkomen, maak je beter wat vaker schoon tijdens de winter”: expert legt uit hoe je dat juist doet

  Virussen verspreiden zich liever ’s winters. Om te vermijden dat je besmet wordt met het coronavirus, is het dus beter om nu wat vaker schoon te maken. Maar moet je anders poetsen om bacteriën en virussen tegen te gaan? Volgens arts-microbioloog Dries Budding is ons motief bij het schoonmaken meestal fout. “Mensen willen dat alles er ‘netjes uitziet’, maar de meeste broeihaarden van bacteriën zíe je niet.”
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"