Rechts: professor David Nutt.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: professor David Nutt. © Getty Images, rv

Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”

Omdat 2020 afgrijselijk was. Omdat 2021 beter moet worden. Omdat we helemaal alleen zijn. Omdat we ‘binnenkort’ weer met veel mogen zijn. Redenen genoeg om te drinken, maar voor de Engelse verslavingsexpert David Nutt is geen enkele goed genoeg. “Als het nu op de markt zou worden gebracht, zouden we het een harddrug noemen en verbieden.” Mogen we dan nooit nog een glaasje nuttigen? Wat zijn de gevolgen nu écht voor je gezondheid? En wanneer weet je of je verslaafd bent? 

 1. Aan taaafel! Communicatiewetenschapper houdt pleidooi voor samen eten: “Dat moet je leren als kind”
  PREMIUM

  Aan taaafel! Communica­tie­we­ten­schap­per houdt pleidooi voor samen eten: “Dat moet je leren als kind”

  Weet je waar wij naar uitkijken? Dat eerste familie-etentje na de lockdown. Ja, we zullen op 1,5 meter afstand in de tuin moeten zitten, en alle handen ontsmetten voor we in de chips grabbelen. Maar het zal oh zo heerlijk zijn om opnieuw samen te eten met de mensen die we het liefst zien. En dat is logisch, zegt docent Charlotte De Backer. Het creëert vertrouwen een heeft tal van voordelen. Ze legt uit hoe we daarvan kunnen profiteren in tijden van corona én diëten die tafelgenoten uiteendrijven. “Het is ongezellig en complex om van jouw eetvoorkeuren een dogma te maken. Als het niet medisch verplicht is, wees dan mild voor jezelf en anderen.”
 2. Slaap je slechter met een pyjama en geeft goedkope drank een kater? 7 gezondheidsmythes onder de loep
  PREMIUM

  Slaap je slechter met een pyjama en geeft goedkope drank een kater? 7 gezond­heids­my­thes onder de loep

  Als je niest en je neus dichtknijpt, kunnen je ogen uit hun kassen schieten. Als je verkouden bent, kan je beter een ui naast je bed leggen. Bleekwater kan Covid-19 genezen. Er circuleren duizenden gezondheidsmythes die je erft van je grootouders of oppikt van een Amerikaanse president. Maar kloppen die wel? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en coach Rutger Verhoeff zoeken het uit.
 1. "Ik heb er vrede mee dat ik mijn geld nooit zal terugzien": Stefan heeft voor 196 miljoen euro bitcoins, maar vergat paswoord
  Play

  "Ik heb er vrede mee dat ik mijn geld nooit zal terugzien": Stefan heeft voor 196 miljoen euro bitcoins, maar vergat paswoord

 2. Honderden jongeren starten enorm sneeuwballengevecht, ondanks lockdown
  Play

  Honderden jongeren starten enorm sneeuwbal­len­ge­vecht, ondanks lockdown