BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Zelfs eieren in straal van 15 kilometer rond 3M-fabriek schadelijk: “In bijna alle cases zorgen twee eitjes per week al voor te grote inname chemische stoffen”

Niet alleen Zwijndrecht heeft last van vervuilde gronden door de chemische stof PFOS. Meer zelfs: in een straal van 15 kilometer rond de 3M-fabriek is zelfs de consumptie van eieren uit eigen tuin schadelijk. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Antwerpen ontdekt. De gemeente Zwijndrecht gaat – op basis van de bevindingen – zijn inwoners zo goed als zeker verbieden om eieren uit eigen tuin te eten. “De gezondheidsrisico's gaan van een verstoorde hormoonbalans tot een verhoogd risico op kanker.”

42 reacties

 • VIVIANE LEPEE

  6 dagen geleden
  CD&V wil dat potje liever bedekt houden,uiteindelijk waren het hun ministers die jarenlang niets deden. Daarom zijn ze boos. En groen zou beter ook niet te hoog van de toren blazen, die partij leverde de burgemeesters van Zwijndrecht. En die hebben toen ook gezwegen. in ruil voor de gemeentefinanciën? De gemeentebelasting op de personenbelasting bedraagt in Zwijndrecht 0 (nul) %
 • Willy Van Gorp

  7 dagen geleden
  Die paar eieren zal geen kwaad meer kunnen als je als 20 jaar uw dosis chemische stof PFOS binnen gekregen hebt!
 • Jan Van Rompaey

  7 dagen geleden
  We worden allemaal bedrogen door onze ministers en politici.
 • Walter De Vuyst

  7 dagen geleden
  Ban gewoon die multinationals die geen Euro belasting betalen en als het hen te heet onder de voeten wordt halsoverkop het hazenpad kiezen naar één of ander derdewereldland . Jarenlang heeft men de boel laten betijen en gronden laten vervuilen, de Vlaamse regering steekt hun kop in het zand en bakt er zoals gewoonlijk niets van . Tenzij de economie nog wat meer pamperen . Hopelijk neemt de Burgemeester de gepaste maatregelen .
 • Roger Poot

  7 dagen geleden
  Hallo Groen !, waar waren/zijn juliie ?
 1. RECONSTRUCTIE. Al meer dan 20 jaar gaan alarmbellen af over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, maar niemand die écht wat ondernam
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. Al meer dan 20 jaar gaan alarmbel­len af over PFOS-vervuiling in Zwijn­drecht, maar niemand die écht wat ondernam

  Amerikanen die waarschuwen voor de gevaren van de chemische stof PFOS. Een studie over torenhoge concentraties in het bloed van muizen nabij de 3M-fabriek. Een tussenkomst in het parlement van een bezorgde volksvertegenwoordiger. Al meer dan twintig jaar lang gaan er alarmbellen af over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Maar niemand die écht wat ondernam. Tot nu de vervuilde grond in het kader van de Oosterweelwerken wordt omgewoeld. Waarom werd er nooit drastische actie ondernomen? De reconstructie van een mismeesterd dossier.
 2. Niemand nam de moeite om Zwijndrecht in te lichten over gevaarlijke PFOS-waarden: “Het was dan ook maar op de ‘parking’”
  Zwijndrecht

  Niemand nam de moeite om Zwijn­drecht in te lichten over gevaarlij­ke PFOS-waar­den: “Het was dan ook maar op de ‘parking’”

  De Vlaamse regering, OVAM, de Vlaams Milieumaatschappij én zelfs het Antwerps stadsbestuur werden al in 2017 ingelicht over alarmerende PFOS-waarden in de bodem bij Oosterweelwerken maar niemand troostte zich blijkbaar de moeite om ook de gemeente Zwijndrecht zelf in te lichten. Volgens bouwheer Lantis is de problematiek wel aan bod gekomen in persoonlijke gesprekken met burgemeester André Van de Vyver (Groen) maar die laatste ontkent dit stellig.
 1. Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Stevig gekibbel in het Vlaams Parlement gisteravond rond de met PFOS vervuilde gronden in Zwijndrecht. Mogelijk komt er nu een onderzoekscommissie. Wat is dit chemische product waar de discussie om draait en hoe schadelijk is het voor de volksgezondheid? Mogelijk komt er een perimeter van 15 kilometer waarbij inwoners geen gewassen en eieren uit eigen tuin meer mogen eten, zeggen wetenschappers volgens schepen voor Leefmilieu Steven Vervaet (Groen).