“Wat we nodig hebben, is – voor elke burger – één goed geïntegreerd dossier rond gezondheid en welzijn waar in realtime alle relevante informatie aanwezig is over een persoon”, stelt professor Jan De Maeseneer.
Volledig scherm
PREMIUM
“Wat we nodig hebben, is – voor elke burger – één goed geïntegreerd dossier rond gezondheid en welzijn waar in realtime alle relevante informatie aanwezig is over een persoon”, stelt professor Jan De Maeseneer. © © Stefaan Temmerman

“We moeten etniciteit registeren in medische dossiers”: professor Jan De Maeseneer na de crisis

Hoe kunnen we onze gezondheidszorg beter organiseren, zodat die bestand is tegen volgende pandemieën? Professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) pleit in ‘De Morgen’ voor het invoeren van een stresstest en het registeren van etniciteit in medische dossiers. “Zeker aan Franstalige kant ligt dit bijzonder moeilijk. Ik heb het niet over etniciteit vermelden op de identiteitskaart. Maar in medische dossiers is dat wél relevant.”

15 reacties

 • Peter Vijverman

  3 maanden geleden
  Waarom halsstarig blijven ontkennen of verzwijgen dat het vaccinatieprobleem gelinkt is aan etniciteit? Problemen die men niet durft te benoemen kan men ook niet oplossen. Het politiek correct denken, de laatste tijd overgoten met het sausje van de woke community, brengt ons geen stap dichter bij de oplossing.
 • Patrick Ottoy

  3 maanden geleden
  Zonder toelating van de patiënt is dit absoluut not done wat de wetenschappelijke waarde ook mag zijn, deontologisch zou deze mijmering zelfs niet mogen opkomen zoveel jaar later
 • Hugo hofmans

  3 maanden geleden
  Dit is een zeer goede stelling, dat kan in de toekomst zorgen dat dreigende epidemies en pandemies in de kiem gesmoord worden. Heeft zeker niets met racisme te maken, maar alles om iedereen, zonder onderscheid, te beschermen ! Begin er zo snel mogelijk mee, als het kan vandaag nog ! Zal heel nuttig zijn in de gezondheidszorg !
 • San Pauwels

  3 maanden geleden
  @Lecocq Daniel: Inderdaad, rassen bestaan in biologisch opzicht niet bij mensen, maar bepaalde ziektebeelden komen helaas meer voor bij bepaalde bevolkingsgroepen. Een eenvoudig voorbeeld: diabetes type 2 komt meer voor bij Marokkanen en Turken dan bij Nederlanders. Natuurlijk spelen andere factoren ook een rol bij de ontwikkeling van diabetes type 2: roken, onvoldoende lichaamsbeweging, de leeftijd (ouderen), ongezonde voedingsgewoonten...
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Het mag niet in de administratie omdat je dan georganiseerd groepen kan discrimineren. Of in andere regimes zelfs kan vervolgen. Medisch heeft het wel zin. Vraag is hoe maak je het waterdicht voor misbruik. Zowel politiek als commercieel. Voor de rest zie je het vaak wel aan de persoon zelf als hij van een andere etnische afkomst is.
 1. Nu de regering er zo op hamert: hoe vaak moet ik een zelftest gebruiken? Elke dag? Om de paar dagen?
  PREMIUM

  Nu de regering er zo op hamert: hoe vaak moet ik een zelftest gebruiken? Elke dag? Om de paar dagen?

  De regering moeit zich voorlopig niet met ons huishouden, maar doet dat tegen ‘een prijsje': de zelftest. Ze hoopt dat we die massaal gebruiken als we thuis vrienden of familie zien. Alleen rijst dan de vraag: hoeveel keer per week moeten we het stokje in onze neus steken om ‘veilig’ te zijn? Élke dag? De bijsluiter zegt het ons niet, professor Herman Goossens (UAntwerpen) wel.