Viroloog Steven Van Gucht legt uit wat we van de komende maanden mogen verwachten.
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Steven Van Gucht legt uit wat we van de komende maanden mogen verwachten. © BELGA

Wanneer mogen we versoepelen? “In april kan het voorzichtig, in mei helemaal veilig”

Een inzicht in de machinekamer van de wetenschap, noemde premier Alexander De Croo (Open Vld) de onverwachte persconferentie van vanmiddag. De voorspellingen tonen dat het onverstandig is om voor mei alle remmen los te gooien, maar dat wil niet zeggen dat er in april of zelfs in maart geen kleine versoepelingen mogelijk zijn. Wat er dan precies wanneer kan? Viroloog Steven Van Gucht legt het uit.

81 reacties

 • Heinrich Wolf

  20 uur geleden
  Twee factoren spreken tegen deze vooruitzichten: het onverstand van teveel van onze medeburgers en het gebrek aan kwalificatie in onze regering[en] om dit logistisch tot een goed einde te brengen. De ook bij betrokkenen instanties binnen de EU mogen ook luidop 'mea culpa, mea maxima culpa' roepen.
 • jan janssens

  5 dagen geleden
  Dit is een grap zeker? Met de opnieuw stijgende cijfers, het reisverbod dat willens nillens zal opgeheven worden voor de paasvakantie, en de vaccinatie-slakkengang stevenen we alsnog op een derde golf af. En tegen 1 mei zitten we terug in volledige lockdown. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om dat te voorspellen.
 • Walter Lippens

  5 dagen geleden
  Doe gewoon alles weer open. Die derde golf komt er sowieso toch, met of zonder maatregelen. Net zoals de vierde, vijfde, zesde en zelfs zevende golf. Laat de natuur haar werk doen en de economie draaien. De schade is nu al niet meer te overzien, zowel materieel als mentaal. Het is genoeg geweest. En ja, ik ben een risicopatiënt die een besmetting wellicht niet gaat overleven. So what.
 • Roger Declercq

  5 dagen geleden
  Wat mij het meest tegen de borst stoot is het feit dat wij, gewone mensen, ons moeten houden aan allerlei regels. Terwijl sporters (wielrenners, voetballers, ...) vrij in en uit het land kunnen reizen, onder het mom van "wij worden alle dagen getest.
 • Annie Vancauteren

  5 dagen geleden
  Vaccineren zal niet leiden tot minder besmettingen. Maar een variant zal volgens de experts opduiken. En we zitten weer binnen
 1. Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek.
 1. Deze hond snuffelt naar coronabesmettingen op de luchthaven
  Play

  Deze hond snuffelt naar coronabe­smet­tin­gen op de luchthaven

 2. Gefrustreerd door corona? Reageer je af in de Rage Room van jeugddienst Tessenderlo
  Play

  Gefrus­treerd door corona? Reageer je af in de Rage Room van jeugd­dienst Tessender­lo

Wetenschap & Planeet