Sciensano-viroloog Steven Van Gucht
Volledig scherm
PREMIUM
Sciensano-viroloog Steven Van Gucht © BELGA (James Arthur Gekiere)

Steven Van Gucht over vierde golf in ons land: “Waarschijnlijk geraak ik deze winter besmet. Maar da’s niet erg”

Komt de vierde coronagolf op ons af, of is die er zelfs al? Het aantal besmettingen in ons land is in 14 dagen verdubbeld. Dagelijks testen nu al 3.500 mensen positief. Wie raakt besmet? Wie belandt op intensieve zorg? En vooral: moeten we ons zorgen maken? Viroloog Steven Van Gucht beantwoordt zeven vragen.

111 reacties

 • karin verwimp

  2 maanden geleden
  Hangt er vanaf welk vaccin hij heeft gekregen. Als het J & J of AZ was en hij heeft geen derde prik gehad, gaat die nog wel anders praten. Hou maar in de gaten. De ziekenhuizen liggen momenteel stilaan vol met patiënten die net als hem dachten. En dan heb ik het vooral over de niet gevaccineerden. Niet over degenen die tegen hun wil AZ kregen ondanks hun leeftijd of een onderliggende kwaal.
 • Ludo Boodts

  3 maanden geleden
  Die zal nog wel op zijn woorden terugkomen. Enkel gebruikmaken van de coronapas had dit kunnen voorkomen.
 • Koenraad Coussee

  3 maanden geleden
  @Riet,vandaar de massa protesten in Frankrijk tegen het pas
 • Hans Torenven

  3 maanden geleden
  @ Riet Heirman: waarom een coronapas ? voel je je dan veilig ? voor een griepvirus ? lopen mensen met een HIV besmetting ook rond met een pas ? als EHBO'er zijnde, liever iemand reamineren met corona dan met HIV !
 • RIET HEIRMAN

  3 maanden geleden
  De covid pass zou overal moeten komen, ook in Vlaanderen. In september in Frankrijk gezien, die werd overal gebruikt en NIEMAND die er zich aan stoorde. Maar ja, hier regeert Brussel waar 70 % van de mensen van andere herkomst zijn, het is nu ondertussen wel gebleken hoe goed sommigen ervan de Belgische richtlijnen volgen. Degenen die daar niet gevaccineerd zijn komen nu naar hier, eerst bevolkten ze onze ziekenhuizen, nu onze horeca, fitness, enz. en zo komt de carrousel terug op gang.
 1. Zorgorganisaties vragen Overlegcomité vaccinatieplicht in te voeren voor alle personeel

  Zorgorgani­sa­ties vragen Overlegco­mité vaccinatie­plicht in te voeren voor alle personeel

  Verschillende organisaties die de belangen van zorginstellingen verdedigen hebben premier Alexander De Croo (Open Vld) donderdag in een brief gevraagd om de vaccinatieplicht niet alleen voor het zorgend personeel in te voeren, maar voor alle medewerkers. De brief, ondertekend door onder meer Zorgnet-Icuro en VVSG, komt er in aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag. Ze willen ook duidelijkheid over de datum waarop die plicht in werking zal treden.