BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

RECONSTRUCTIE. 3M wist al in 1975 dat er een probleem was met hun ‘wondermiddel’ PFOS

Op de hoofdzetel van de Amerikaanse chemiereus 3M in Minnesota wisten ze veertig jaar geleden al dat hun fluorchemicaliën PFOS en PFOA giftig waren, en dat het goedje in het bloed van mensen en dieren over de hele wereld zat. Sinds 1992 wisten ze ook dat hun werknemers tot drie keer meer kans hadden om prostaatkanker te krijgen. Een onderzoek bij het personeel in de vestiging in Zwijndrecht wees in 2001 op een verhoogd risico op hartaandoeningen. Toch greep de bedrijfstop niet in, en bleven ze hun wondermiddel om tapijten en kledij te beschermen produceren. Een reconstructie.

72 reacties

 • Edmond Dillien

  3 maanden geleden
  Zoals in vele gevallen is het weer het "grote geld" dat primeerde zoals met de asbest vervuiling dat wisten ze ook al vroeg in de vorige eeuw en toch konden ze gewoon verder blijven produceren zoals hier. Dan komt automatisch bij mij de vraag naar boven waar hebben wij dan die 24752 politieke mandaten voor in België, waren er geen die van iets wisten in de vorige pakweg 20 legislaturen en waarom hebben die niks laten weten aan hun bevolking die ze toch zo graag dienen, lachertje, he.
 • Dorsan Hellebaut

  3 maanden geleden
  Voor de burgemeester van Antwerpen is de LEZ zone veel belangerijker de mensen te beboeten dan al die grote multinationals die alles vervuild op een straal van meer dan 15 km rondom ons en ons leven in gevaar zet! Maar daar kijken we er niet naar omdat er veel geld te verdienen is .
 • geert calu

  3 maanden geleden
  voor de concurrentiepositie van die mannen moeten wij het stellen met 0.4% loonsopslag maar zich aan de wetten houden doet de industrie niet waarom moeten wij dan wel?
 • bernadette rik

  3 maanden geleden
  waar zijn de vorige ministers van milieu: Koen Van Den Heuvel cd&v, Joke Schauvliege cd&v, Hilde Crevits cd&v, Kris Peeters cd&v, Jef Tavernier groen, Ludo Sannen groen, Vera Dua groen, allemaal wisten ze ervan, nu Demir op den tamtam slaagt halen ze allemaal uit en weten van niets, typisch cd&v en groen, stelletje hypocrieten besturen het land
 • cor vermonden

  3 maanden geleden
  De groen en blauw partijen, milieu en ondernemen, hebben al jaren gegraaid op verschillende geldschieters, vooral overheid en buitenlandse multinationals.
 1. Van Gucht over versoepelingen: “We gooien het mondmasker iets te snel weg”
  Play

  Van Gucht over versoepe­lin­gen: “We gooien het mondmasker iets te snel weg”

  “Er zijn een aantal goede en slechte zaken”, reageert viroloog Steven Van Gucht op de nieuwe versoepelingen. “Ik ben blij dat men kiest voor een regionale aanpak en dat Brussel en Wallonië niet volgen. In Brussel zijn er drie tot vier keer meer besmettingen. In Vlaanderen is er meer ruimte om te versoepelen. De cijfers dalen, maar is geen garantie dat het zo blijft.” De afschaffing van de mondmaskerplicht komt volgens Van Gucht te vroeg.