Een potje biljarten op café: voorlopig kunnen we er alleen maar van dromen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een potje biljarten op café: voorlopig kunnen we er alleen maar van dromen. © Benny Proot

Omikron is minder ziekmakend: zijn al onze strenge coronamaatregelen dan nog wel nodig?

De intensieve zorg wordt vooralsnog niet overspoeld met omikronpatiënten, en de zorg in haar geheel lijkt ook stand te houden. Moeten we na twee jaar pandemie niet stilaan een aantal strenge maatregelen versoepelen of gewoon afschaffen? De ondertekenaars van het Wintermanifest vinden alvast van wel. “Als iemand zijn coronapas heeft moeten tonen om een café binnen te mogen, waarom mag hij daar dan niet een potje biljarten?” Maar wat denken de viroloog, de ziekenhuisdirecteur en de biostatisticus van de huidige situatie?

53 reacties

 • eline vanlerberghe

  1 week geleden
  Is molenbergs ook niet de expert die zegt dat het minder ziekmakend is door de vaccins. Maar 2 maand geleden zei hij dat ze in Afrika minder ziekmakend zijn door de natuurlijke immuniteit wegens de vele besmettingen. Voor overdracht moet je het vaccin ook ni geven aan de kids want het middelbaar (gevaccineerd) heeft momenteel een hogere besmettingsgraad dan het lager (ongevaccineerd). Schiet er nog over de ouderen en zwakkeren die wel het vaccin en booster dienen te krijgen.Terug normaal leven!
 • marc wauters

  1 week geleden
  Natuurlijk moet je kunnen een snooker spelen of speelzalen terug openen het is daar veilig veel veiliger dan te gaan winkelen ga allen maar eens kijken daar zijn meestal maximum 10 tot 15 personen
 • Marc Wouters

  2 weken geleden
  mary-ann van eester, is het niet veel logischer dat kwestbare ouderen zich zouden beschermen en dat mensen die hun job letterlijk broodnodig hebben, kunnen werken voor mensen die niet ziek worden? Al 2 jaar staat er een rem op de economie met een enorme kost voor jongere mensen, een kost die zich ook zal vertalen in véél meer verlies aan levensjaren, allemaal om ouderen wiens geld er maandelijks gewoon ligt géén extra beperkingen op te leggen. Dat is totaal onlogisch.
 • mary-ann van eester

  2 weken geleden
  wordt het niet hoog tijd dat jullie ook eens iets doet voor onze senioren, zij zijn tenslotte ook de dupe van al die maatregelen. zij komen wel is waar niet 's nachts buiten maar willen toch ook in de dag hun activiteiten kunnen doen zonder al te veel beperkingen. mary-ann van eester
 • Gerard Braeckmans

  2 weken geleden
  Wie zegt dat Omikron het einde zal zijn. Dat er geen agressievere variant zal opduiken?
 1. Vandenbroucke stelt voor om kinderen na hoogrisicocontact toch naar school te laten gaan
  127

  Vandenbrou­c­ke stelt voor om kinderen na hoogrisico­con­tact toch naar school te laten gaan

  Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelt voor om tijdelijk kinderen, die een hoogrisicocontact hebben gehad maar negatief testen op het coronavirus, toch naar school te laten gaan. Voorts wil hij ook af van de verplichting om een klas te sluiten na vier besmettingen. Dat standpunt verdedigt hij op de voorbereidende vergadering op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van woensdag.
 2. Coronacommissaris pleit voor ‘certificaat’: “In feite een verplichting tot vaccinatie, maar dan zonder boetes”

  Coronacom­mis­sa­ris pleit voor ‘certifi­caat’: “In feite een verplich­ting tot vaccinatie, maar dan zonder boetes”

  Het coronacommissariaat pleit niet voor een verplichte vaccinatie tegen Covid-19 in de strikte zin van het woord. Dat blijkt uit een nota die gisteravond naar de leden van het Overlegcomité en het voorzitterschap van de Kamer is gestuurd. Commissaris Pedro Facon en zijn team geven de voorkeur aan de invoering van een vaccinatiecertificaat. Op die manier zouden een herstelbewijs of een recente negatieve PCR-test dus geen geldige toegangsbewijzen meer zijn tot bepaalde activiteiten. “Het komt er eigenlijk op neer dat vaccinatie verplicht wordt, zonder daarom een systeem met boetes of straffen in te voeren”, stelt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.