Illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld © Photo News

Is het ene vaccin ‘slechter’ dan het andere? En kunt u straks zelf een vaccin kiezen? Het antwoord op de meest pertinente vragen

70 procent. 90. 95 procent! Het lijken wel scholieren die hun punten vergelijken, de farmabedrijven die tegen mekaar op met de efficiëntie van hun coronavaccin uitpakken. Het vaccin dat AstraZeneca samen met de universiteit van Oxford ontwikkelde, is gemiddeld voor 70 procent doeltreffend om besmetting te voorkomen, zo maakte het Brits-Zweedse farmabedrijf vandaag bekend. Daarmee lijkt het Oxford-vaccin minder interessant dan dat van Amerikaanse concurrenten Pfizer en Moderna, die zo’n 95 procent bescherming bieden. Is dit ook zo? Is een bescherming van 70 procent oké? En zal ik zelf kunnen kiezen welk middel ik in de bovenarm krijg? Hierbij het antwoord op 7 meest pertinente vragen.

35 reacties

 • John Smith

  2 maanden geleden
  Waarom niet Pfizer? Groot-Brittannië kiest hier ook al voor. En de ervaring leert dat we best niet doen wat Europa dicteert!
 • Georges Baert

  2 maanden geleden
  Vaccineren wil zeggen dat een lichtere vorm wordt ingespoten opdat uw witte soldaatjes hun werk zouden doen. Zijt ge nog niet besmet? Laat u dan vaccineren
 • Georges Baert

  2 maanden geleden
  Vaccineren? Zal daarmee het virus verdwijnen? Zal het gewone leven zoals weleer dan weer hernemen? Vergeet het! Is het griepvirus soms verdwenen misschien na al die jaren. Volgend jaar of volgende maand zal daar een nieuwe versie zijn intrede doen
 • joseph Leysen

  2 maanden geleden
  Wat een reakties!! Gewoon intriest. Zitten hier bij die reakties wetenschappers of enkel volgers via de krant? Wacht even af of neem het vaccin. Denk na over uw keuze : dit virus gaat niet meer weg en wens je te je en met angst? Of kies je ervoor om de anderen de kastanjes uit  het vuur te laten halen? Bonne chance. 
 • Elise Van Damme

  2 maanden geleden
  Hier komt geen vaccin binnen. We zullen er binnen een jaar of tien nog eens over nadenken. Als het blijkt veilig te zijn of niet. 
 1. Soms liep het mis, maar miljoenen levens werden gered. Wat leert de geschiedenis écht over de veiligheid van vaccins?
  PREMIUM

  Soms liep het mis, maar miljoenen levens werden gered. Wat leert de geschiede­nis écht over de veiligheid van vaccins?

  Heel de wereld zit te wachten op het coronavaccin. Maar niemand durft te garanderen dat het volkomen veilig zal zijn. “Dat konden we twintig jaar geleden ook van aspirine niet”, suste vaccinoloog Pierre Van Damme in onze krant. Hoe vaak ging het fout in de beginjaren van vaccins? Zat het poliovaccin meteen goed? En waarom is er nog geen vaccin tegen RSV? Een overzicht.
 1. Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"
  Play

  Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"

 2. Man beklimt wolkenkrabber in Hongkong met zijn rolstoel
  Play

  Man beklimt wolkenkrab­ber in Hongkong met zijn rolstoel