Een vrouw die overleed aan corona, wordt naar haar laatste rustplaats gedragen in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw die overleed aan corona, wordt naar haar laatste rustplaats gedragen in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. © EPA/VTM NIEUWS

Is de Zuid-Afrikaanse variant gevaarlijker? En werken de vaccins er wel tegen? Virologen Steven Van Gucht en Piet Maes beantwoorden de belangrijkste vragen

In Oostende is de Zuid-Afrikaanse versie van het coronavirus goed aan het circuleren. Het is een variant waar we nog erg weinig over weten, maar waar we toch heel bang voor zijn. Hoe komt dat? Is deze mutant nóg besmettelijker dan de Britse? Klopt het dat ons immuunsysteem er minder goed tegen werkt? Virologen Steven Van Gucht en Piet Maes beantwoorden de belangrijkste vragen.

90 reacties

 • Willy Scholaart

  1 maand geleden
  De kinderen konden het niet verspreiden want ze werden niet ziek.....maar ze werden ook niet getest, het zijn de GROOTSTE verspreiders kijk maar eens iedere keer 14 dagen nadat de scholen terug opengaan zijn terug een nieuwe golf maar WEYTS is zo slim niet hoewel hij toch zo een bril gekocht heeft om er slim uit te zien.
 • Kris Van der borght

  1 maand geleden
  De Belgische variant is de ergste volgens mij
 • ERIK DEFORCE

  1 maand geleden
  Als we allemaal moesten een mondmasker dragen dan zou het zo ver niet gekomen zijn . Discipline. gehoorzaamheid aan voorschriften, bevelen of regels.Dat staat helaas niet meer in onze woordenboek
 • Frank Capenberghs

  1 maand geleden
  En ondertussen blijven weigeren de scholen te sluiten ondanks dat alles er op wijst dat de scholen een belangrijke bron van besmettingen zijn. In de buurlanden heeft men het wel begrepen en ook bij OESO zeggen specialisten onderwijs dat men beter zou sluiten. En dit tot meerdere eer en glorie van de almachtige economie. Het zal wel aan mij liggen maar Mijnheer Weyts draagt een gigantische verantwoordelijkheid in deze volgens mij.
 • André Van Laethem

  1 maand geleden
  Het vaccin dat men beschikbaar heeft is voorbijgestreefd. We hebben al met een variant te maken waar het originele vaccin niet mmeer tegen werkt . Wat te verwachten was. Maar dat mogen we niet weten.
 1. Levert Pfizer dan toch 20 procent meer spuitjes? Dit wordt de vaccinatiestrategie voor de komende weken
  PREMIUM

  Levert Pfizer dan toch 20 procent meer spuitjes? Dit wordt de vaccinatie­stra­te­gie voor de komende weken

  Tot eind maart kunnen in België wekelijks maximaal 54.300 eerste spuitjes met het Pfizer-vaccin worden gezet. Dat blijkt uit nieuwste cijfers van de taskforce vaccinatie. Maar Taskforce-voorzitter Dirk Ramaekers waarschuwt: “Als Pfizer niet levert zoals afgesproken, komen we in de problemen in onze woonzorgcentra.” Hoe zit het met die ‘ongebruikte vaccins’ in de diepvriezers? En levert Pfizer straks alsnog 20 procent meer vaccins? Een overzicht voor wie het bos door de bomen niet meer ziet.
 2. Mist veroorzaakt jaarlijks 160 slachtoffers op de weg
  7

  Mist veroor­zaakt jaarlijks 160 slachtof­fers op de weg

  Ons land kent jaarlijks niet meer dan veertig mistige dagen. Toch veroorzaakt mist op de wegen elk jaar 160 doden of gewonden bij ongevallen als het zicht minder dan honderd meter bedraagt. De ernst van ongevallen in de mist is bijna twee keer zo zwaar als gemiddeld: 34 doden per 1.000 ongevallen tegen gemiddeld 18 doden per 1.000 ongevallen. Verkeersinstituut Vias wijst daar zaterdag op, vanwege de 25ste verjaardag van de kettingbotsing op de E17 in Nazareth.
 1. Ziekenhuizen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"
  Play

  Ziekenhui­zen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"

 2. Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"
  Play

  Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"