Dixie Dansercoer en Alain Hubert
Volledig scherm
PREMIUM
Dixie Dansercoer en Alain Hubert © BELGA

INTERVIEW. Poolreiziger Alain Hubert (67) na het drama van zijn vriend Dixie Dansercoer: “Hij zou geen vrede hebben met zijn graf in het ijs”

“Zijn vrouw Julie belde me — onverwacht, vond ik. ‘Ik heb slecht nieuws’, zei ze. Ze was in shock, maar ze wou het me zelf vertellen voor ik het drama van Dixie in de media las. Toen ik hoorde wat er die middag was gebeurd in Groenland, wist ik meteen: ‘Dat komt niet goed.’ Helaas.” Alain Hubert (67), de man van al die poolexpedities met Dansercoer, zegt het met stille stem. Verslagen door het verlies van een vriend. “Misschien reis ik op een dag wel naar Groenland voor een laatste groet aan zijn graf van sneeuw en ijs.”

0 reacties

 1. PORTRET. Dixie Dansercoer (58), avonturier en poolreiziger: “Ik ben een klein zwart stipje in een onmetelijke witte vlakte — een stipje dat zo kan worden weggegomd”
  PREMIUM

  PORTRET. Dixie Dansercoer (58), avonturier en poolreizi­ger: “Ik ben een klein zwart stipje in een onmetelij­ke witte vlakte — een stipje dat zo kan worden weggegomd”

  “Ik ben nieuwsgierig, wil begrijpen en wil grenzen verleggen. Dat had ik al als kind en zo zal ik ook in mijn kist kruipen.” Dat zei Dixie Dansercoer in zijn laatste interview, een jaar geleden, over hoe hij — avonturier en poolreiziger — noodgedwongen door corona thuis moest blijven. Niets kon vermoeden dat zijn eerste expeditie na de pandemie hem fataal zou worden. Dit is het verhaal van een man voor wie de Noord- en Zuidpool geen geheimen meer had. “De polen, dat is mijn tweede thuis.”
 2. Vlaamse regering hangt aan leiband chemiebedrijf 3M, laakt Groen, minister Peeters: "Vooruit met Oosterweelwerken, maar niet ten koste van volksgezondheid”

  Vlaamse regering hangt aan leiband chemiebe­drijf 3M, laakt Groen, minister Peeters: "Vooruit met Oosterweel­wer­ken, maar niet ten koste van volksge­zond­heid”

  Groen-parlementsleden Mieke Schauvliege en Björn Rzoska reageren scherp op de dading tussen Lantis en chemiebedrijf 3M. "Als klopt wat we lezen in de media dan hangt de Vlaamse regering stevig aan de leiband van chemiebedrijf 3M", stellen ze. Dat 3M 75.000 euro zou moeten betalen en de Vlaamse belastingbetaler voor 63 miljoen euro zou opdraaien, zit hen hoog. Dat wordt tegengesproken door Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en Lantis zelf.