HLN ontdekte dat de influencers stuk voor stuk lid zijn van multi-level marketing bedrijven.
Volledig scherm
PREMIUM
HLN ontdekte dat de influencers stuk voor stuk lid zijn van multi-level marketing bedrijven. © HLN

HLN DOC. Sluwe bedrijven beloven jongeren luxeleven op social media: “Meer dan 1.000 euro verloren, al had het veel erger kunnen zijn”

Slapend rijk worden vanop een tropisch eiland, wie wil dat nu niet? Wel, dagelijks krijgen honderden Belgische jongeren van influencers te horen dat een opleiding in online trading en cryptocurrency dé manier is om die droom werkelijkheid te laten worden. Al zijn die beloftes met een grote korrel zout te nemen. HLN infiltreerde maandenlang bij een multi-level marketingbedrijf, dat zelfs minderjarigen aan het lijntje houdt. Zo ook de 16-jarige Jesse*: “Ze hebben ingespeeld op mijn motivatie om geld te verdienen, maar uiteindelijk heb ik meer dan 1.000 euro verloren.”

46 reacties

 • jos duriau

  1 dag geleden
  Gemakkelijk geld verdienen is niet voor de gewone mens , dat is enkel de superrijken die worden slapend nog rijker.
 • Els Wyndaele

  2 weken geleden
  De truukjes raken niet zo snel uitgedoofd . Ook dat is business
 • pol van de velde

  2 weken geleden
  Piramidespelen zijn bij wet verboden, dus kan men die oppakken en het spel stil leggen. Jaren geleden hebben zelfs ministers (Dehaene & co) mee geholpen om het piramidespel "Lernout & Hauspie" te promoten waaraan een groot deel van de Belgen hun spaarcenten aan hebben verloren. Trouwens, raar dat Facebook iemand van hun platform af gooit als ze voor hun mening opkomen, maar bedriegers gerust laat. Waar is hun moreel dan?
 • Bart Verbruggen

  2 weken geleden
  Ik deed hierover een studie en al snel bleek dat dat dit piramideverkoop was, maar ondanks talrijke klachten van mij aan Facebook laten ze begaan, iedereen denkt snel met 200 dollar miljonair te worden, maar als je nadenkt weet je snel dat dit niet kan, degene die miljonair zijn zitten bovenaan, zij zijn degene die het piramide spel hebben opgezet, dat is nu eenmaal altijd het geval, erg. Dat men niet kan ingrijpen is ook niet juist, minderjarige mogen nooit toegang hebben tot piramide spelen
 • Dominique Hermys

  3 weken geleden
  Waar ik vroeger werkte waren ze met lernhout en hauspie bezig. Was een computerfirma. Heb nadien in het rusthuis gewerkt en wij hadden een hauspie op onze afdeling.
 1. “Ik ben rijk, maar ik kan niet aan mijn geld”: experts waarschuwen voor oplichting met bitcoins
  PREMIUM

  “Ik ben rijk, maar ik kan niet aan mijn geld”: experts waarschu­wen voor oplichting met bitcoins

  Niet alleen jongeren liggen in het vizier van oplichters die je met grote bitcoinwinsten willen verleiden, de slachtoffers bevinden zich in alle lagen van de bevolking. Hoe onderscheid je betrouwbare cryptomuntinfo van pure oplichting? “Soms krijg je zelfs wat ‘winst’ uitgekeerd, waardoor je in de verleiding komt om nog wat meer geld te beleggen”, waarschuwt expert Thomas Spaas. Hij vertelt hoe ze te werk gaan, en Gwen Busseniers, die cryptoschool.be runt, legt uit hoe je niet in de val trapt.
 2. PROMOJAGERS SUPERTIP. Kruidvat geeft wasmiddel weg voor prikje en je kan nog combineren met bonnen: “1 euro betaald in plaats van 37,90 euro"
  9

  PROMOJA­GERS SUPERTIP. Kruidvat geeft wasmiddel weg voor prikje en je kan nog combineren met bonnen: “1 euro betaald in plaats van 37,90 euro"

  Wie wasmiddel nodig heeft, rept zich volgens Promojagers België best naar winkelketen Kruidvat. Voor vier verpakkingen Dreft, Ariel en Lenor betaal je momenteel maar 10 euro en je krijgt er nog een gratis plooibak bovenop. “Je kan de actie zelfs combineren met kortingsbonnen van Zin in Meer. Daardoor betaalden onze leden maar een fractie meer van de totale prijs”, aldus Gunther Devisch, die er deze week zijn supertip van maakt voor de lezers van HLN.
 1. Dit is waarom parkeren zonder handrem geen goed idee is
  Play

  Dit is waarom parkeren zonder handrem geen goed idee is

 2. Maak een virtueel ritje vanaf de eerste rij op de “snelste achtbaan van de Benelux”
  Play

  Maak een virtueel ritje vanaf de eerste rij op de “snelste achtbaan van de Benelux”

Geld