Elektriciteit wordt niet alleen in ons land duurder.
Volledig scherm
PREMIUM
Elektriciteit wordt niet alleen in ons land duurder. © REUTERS

Energieprijzen door het dak: betalen wij nu echt het meest van Europa? En waarom is de stroomfactuur in Nederland bijna de helft van de onze?

Onze energiefactuur is hoog, en de prijzen voor elektriciteit en aardgas stijgen verder door. Maar het kan altijd erger: Duitsers en Denen betalen nog meer voor hun stroom. De verschillen binnen Europa zijn groot - in sommige landen is stroom gewoon goedkoop. Kijk eens naar Nederland: zij betalen voor elektriciteit iets meer dan de helft dan wij. Hoe komt dat? En blijven de stijgingen voor stroom en aardgas aanhouden?

240 reacties

 • anthony van steen

  11 uur geleden
  Maar wel enkele gascentrales laten bouwen.
 • jean-luc gallet

  11 uur geleden
  Met groen iedereen onder de armoedegrens. Groen pakt de poen!!
 • Ferdinand Nuyts

  11 uur geleden
  Onder de 1500€ pensioen moet je een sociaaltarief krijgen voor Gas en elektriciteit...!
 • pascal Vanderlinden

  11 uur geleden
  @Ludo Buyens. Ben ook van die mening. Een Bulgaar of ander Oost blokker mag hier het werk innemen van Belgen , maar wij mogen geen internet nemen via 1 van deze landen ? Of zoals je aangeeft elektriciteit nemen via het Oost blok. Als een ander hier een job mag innemen om meer te verdienen , dan moet die benadeelde ook kunnen aanspraak maken op goedkopere tarieven via ander europees land.
 • patrick feyen

  12 uur geleden
  Wij betalen het meeste belastingzn van Europa en in die energieprijzen zitten ook verdoken belastingen.
 1. Minister van Klimaat: “Gebruik inkomsten uit Europese emissiehandel om energiefactuur te drukken”

  Minister van Klimaat: “Gebruik inkomsten uit Europese emissiehan­del om energiefac­tuur te drukken”

  België heeft zeker nog 350 miljoen euro ter beschikking om de energiefactuur te verlichten, maar dat geld staat op een geblokkeerde rekening omdat de federale overheid en de deelstaten het nog niet eens zijn geraakt over de verdeling van de middelen. Dat zegt federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi. De Ecolo-minister wil dit jaar nog één keer een beroep doen op de oude verdeelsleutel, stelt ze voor.
 2. Bestaat de kans dat benzineprijs binnenkort tot boven 2 euro stijgt? “Belgische consument heeft zekere bescherming”
  Play

  Bestaat de kans dat benzine­prijs binnenkort tot boven 2 euro stijgt? “Belgische consument heeft zekere bescher­ming”

  De maximumprijs van benzine is vandaag boven de 1,6 euro per liter gestegen, voor de eerste keer sinds oktober 2014. In Nederland zijn de prijzen aan de pomp zelfs al tot boven de 2 euro geklommen. Is dat binnenkort ook bij ons het geval? “Ons land werkt met een maximumprijs, waardoor geen enkele distributeur daarboven kan gaan”, legt Jean-Benoît Schrans van de Belgische Petroleum Federatie uit bij HLN LIVE. “In Nederland is men vrij om de prijs te kiezen, dus in dat opzicht heeft de Belgische consument een zekere bescherming.”
 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 2. Opgelijst voor alle kustgemeenten: dit is wat je betaalt voor een appartement, en zoveel extra kost plekje op zeedijk. En hoe corona alles duurder maakt
  PREMIUM
  24

  Opgelijst voor alle kustgemeen­ten: dit is wat je betaalt voor een apparte­ment, en zoveel extra kost plekje op zeedijk. En hoe corona alles duurder maakt

  Het mooie weer aan zee houdt aan, of toch voor het kustvastgoed, want tijdens de eerste zes maanden van 2021 is er 40 % meer verkocht. Vooral instapklare én ruime appartementen met een groot terras zijn in trek. “Een duidelijk corona-effect”, zegt notaris Bart van Opstal. Al dat comfort heeft ook zijn prijs, want gemiddeld betaal je net geen 300.000 euro voor een flat (+4,1 %). Voor een appartement met drie slaapkamers is dat zelfs een half miljoen euro.

Geld