Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Nu je digitale meter niet meer ‘terugdraait’. Energie-experts vertellen hoe je toch nog zoveel mogelijk uit je zonnepanelen kan halen

Heb je zonnepanelen en een digitale teller? Dan wordt vanaf vandaag jouw zelf geproduceerde elektriciteit niet langer afgetrokken van de elektriciteit die je afneemt van het net. Wat kan je nu doen om nog zoveel mogelijk uit je investering te halen? Enkele experts nemen de mogelijkheden - van goedkoop naar duur - onder de loep.

335 reacties

 • Patrick Van Beneden

  1 uur geleden
  Waarom wordt de teveel geproduceerde elektriciteit van zonnepanelen gewoon niet door verkocht aan bedrijven. Vele bedrijven hebben hier nood aan want wekken zeker hun eigen elektriciteit niet op.
 • René Verhoeven

  2 uur geleden
  Winnaar is de staat die alle taksen, btw en heffingen int, 70% van de verkoopprijs, maar de subsidies en steun voor panelen en windmolens moeten van ergens betaald worden. De netbeheerder zorgt idd voor de stabiliteit van het net, maar wordt daarvoor ook pro rata vergoed, die krijgt ook jullie stroom niet. Extra stroom door panelen doet de marktprijs dalen, leveranciers zonder productie hebben daar meest voordeel aan, kunnen goedkoper aankopen en duurder verkopen zonder iets te moeten doen.
 • René Verhoeven

  5 uur geleden
  Inderdaad Jan, de netbeheerder zorgt dat het net op spanning blijft en zorgt voor aankoop en verkoop daarvoor, dus niet de producenten zoals vaak wordt gedacht. Maar u met panelen bent geen producent, anders moet u een leveringsvergunning hebben en boekhouding voeren. In verkoopprijs zit 70% kosten die voor staat zijn, dit is de grote winnaar en niet elia of producenten. De marktprijs daalt gewoon voor hen als er meer bijkomt en daar profiteren leveranciers zonder productie meest van.
 • jan geens

  18 uur geleden
  @René Verhoeven. De netbeheerder zorgt voor aankoop als er tekort is en voor meer verbruik (bij productie) als er teveel moest zijn. De kosten worden doorgerekend aan de energieleveranciers(pro rato). Alle stroom op het net is van niemand . Bij tekort bv koopt elia in frankrijk bij aan 5 cent putteke winter ,of steelt bij mij in de winter .Wat niet tekort is moet niet gemaakt of gekocht. . De verkoopprijs blijft wel ruim 20 cent ; winter en zomer ; dag en nacht . winnaar ?
 • René Verhoeven

  1 dag geleden
  Stefanie en Jan, wie verkoopt die stroom dan door aan de volgende volgens u? Is dat Engie of Luminus of Mega? Hoe wordt die stroom verdeeld denk je? Zolang u geen contract hebt met één van deze om te leveren, dan krijgt geen van deze jullie stroom, zij worden enkel vergoed voor wat hun installaties leveren. Jullie stroom komt erbij op de markt en is van niemand, door hoger aanbod echter zullen wel de marktprijzen dalen daardoor. De maatschappijen die niks zelf produceren profiteren meest hiervan
 1. Onzekerheid door zonnepanelenheisa: wat als je NU moet kiezen tussen zonnepanelen of gas? Energiespecialist geeft advies
  PREMIUM

  Onzeker­heid door zonnepane­len­hei­sa: wat als je NU moet kiezen tussen zonnepane­len of gas? Energiespe­ci­a­list geeft advies

  Een nieuwe juridische procedure in de zonnepanelensaga roept opnieuw heel wat vragen op bij eigenaars van zulke panelen, en bij Vlamingen die aan een bouw- of verbouwtraject willen beginnen. Wat met de digitale meter, wat met de compensatieregeling, en vooral: wat met mijn warmtepomp? Want energie-experts zien vooral deze laatste groep het kind van de rekening worden. Terug naar gas dan maar? “Nu heb je de keuze tussen de goedkoopste oplossing of een gokje naar de toekomst”, zegt VITO- en Energyville-specialist Koen Vanthournout.
 1. Angela stampt gluurder buiten die haar wil bepotelen
  Play
  bizar

  Angela stampt gluurder buiten die haar wil bepotelen

 2. Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
  Play

  Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensover­schrij­dend gedrag