Volledig scherm
PREMIUM

De laatste dagen van Napoleon: “Zou de dood voor mij geen zegen zijn, Marchand?”

Om exact 17u49 op 5 mei 1821 stopt de tijd letterlijk op Sint-Helena. Napoleon is dood. De eerste jaren van zijn verbanning naar dat onherbergzaam eilandje van 17 km lang op 10 km breed, midden de zuidelijke Atlantische Oceaan, houdt de gevallen keizer er de moed in. Hij droomt van een terugkeer naar Europa. Tevergeefs. De Britten geven geen duimbreed toe. Vanaf 1819 gaat het steeds slechter met Napoleon. Vraag is: door zijn gezondheidsproblemen, of meer nog door het vertrek van zijn huilende minnares  Albine de Montholon? 

 1. Weekendavond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streamingland

  Weekend­avond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streaming­land

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste nieuwe films en series voor het weekend. Wat staat er deze week op onze menu? Een iconische hereniging van wereldberoemde superhelden op Streamz, een psychologische thriller met tweevoudig Golden Globe-winnares Amy Adams op Netflix en het onvertelde verhaal van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op Prime Video. Laat dat regenweer maar komen, wij kruipen alvast voor ons scherm.
 2. Zo lokten de Engelsen Napoleon in de val: “Ik zal vermoedelijk de rest van mijn leven bij jullie doorbrengen”
  PREMIUM

  Zo lokten de Engelsen Napoleon in de val: “Ik zal vermoede­lijk de rest van mijn leven bij jullie doorbren­gen”

  Rentenieren in Amerika: dat was het plan van Napoleon na de nederlaag in Waterloo. Maar het draaide anders uit. Wanneer Parijs gevallen is, lokken de sluwe Britten de keizer in de val voor de Franse kust. Zijn kastelen van weleer worden ingeruild voor het afgelegen Sint-Helena, “een eiland dat de duivel gekakt heeft toen hij zich naar een andere wereld begaf”. Dit is het relaas van hoe ze dat voor elkaar kregen. “Koninklijke Hoogheid, geconfronteerd met een verdeeld land en met de vijandschap van de grote Europese mogendheden, heb ik mijn politieke carrière beëindigd. Ik doe, net als Themistocles een beroep op de gastvrijheid van het Britse volk.”
 1. 106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis
  Play

  106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis

 2. Hond houdt toeristen voor de gek
  Play

  Hond houdt toeristen voor de gek