Onlangs trok Lara met haar gezin naar Oostende.
Volledig scherm
PREMIUM
Onlangs trok Lara met haar gezin naar Oostende. © Frankie and Fish

COLUMN. Lara (34) is zwanger van haar derde kind en ongeneeslijk ziek: “Ik vecht niet meer alleen, ik vecht voor twee”

Lara Switten is mama van twee, zwanger van een zoontje maar ongeneeslijk ziek. Vanaf vandaag vertelt ze wekelijks in NINA hoe het met haar gaat, nu ze tegelijk haar droom en haar ergste nachtmerrie beleeft. “Hoe kl*te het ook is dat ik me hierop moet voorbereiden: ik bén er nog altijd. Vandaag nog, morgen nog, wellicht binnen een paar maanden ook nog. Intussen maak ik extra veel foto’s, schrijf ik vaker verhalen en brieven. Iemand die bruusk uit het leven getrokken wordt, kan dat niet.”

 1. Jongeren delen massaal hun ‘mental health score’ online dankzij Belgische zelfhulpapp: “Het is een noodkreet”

  Jongeren delen massaal hun ‘mental health score’ online dankzij Belgische zelf­hulpapp: “Het is een noodkreet”

  Vroeger waren mentale problemen het laatste dat je op sociale media zou gooien. Maar nu de eenzame lockdowns hun tol eisen, gebeurt het massaal. De Belgische mental health app ‘MijnKwartier.be’ ontwikkelde een zelftest voor je mentale gezondheid. Deze is vooral populair bij jongeren die nu massaal hun mentale score delen op Tiktok: de challenge met hashtag #15Minutes4Me is goed voor meer dan 8 miljoen hits. Bedenker van de app Dr. Paul Koeck, huisarts en psychotherapeut, heeft het over een noodkreet. “Wanneer je langs die Tiktokfilmpjes scrolt, krijg je maar weinig vrolijke gezichten te zien.”
 2. Kaal worden op jonge leeftijd, hoe ga je daarmee om? “Mensen zien je meteen als iemand die ziek is”
  PREMIUM

  Kaal worden op jonge leeftijd, hoe ga je daarmee om? “Mensen zien je meteen als iemand die ziek is”

  Schiereiland, landingsbaan, grasstrook of paterplateau: de ongein die kalende mannen te horen krijgen, is niet altijd grappig, noch flatterend. En dat heeft vaak een grote impact op hun zelfbeeld. “Sommigen belanden zelfs in een depressie”, zegt ervaringsexpert Thomas Schoenmakers, die in samenwerking met experts in het vakgebied een boek schreef voor kalende mannen in nood. “Maar vroeg of laat volgt de aanvaarding.”
 1. Actrices Halina Reijn, Maaike Neuville en Carice van Houten over tv-serie ‘Red Light’: “We zijn het tegendeel van perfecte vrouwen”

  Actrices Halina Reijn, Maaike Neuville en Carice van Houten over tv-serie ‘Red Light’: “We zijn het tegendeel van perfecte vrouwen”

  Vanaf 4 december is op Streamz de nieuwe VTM-reeks ‘Red Light’ te zien, een zinderende serie tegen de achtergrond van vrouwenhandel en prostitutie. Actrices Halina Reijn (45), Maaike Neuville (37) en Carice van Houten (44) vertolken de drie hoofdpersonages, wiens levens zich plots met elkaar vervlechten. NINA strikte de dames voor een gesprek. “Als je vrouwen alleen als moeder, maagd of hoer op tv ziet, geloof je dat vrouwen alleen een moeder, maagd of hoer kunnen zijn.”
 2. Mensen luisteren meer dan ooit naar podcasts over mentale gezondheid: deze shows zijn het streamen waard

  Mensen luisteren meer dan ooit naar podcasts over mentale gezondheid: deze shows zijn het streamen waard

  Meer dan een halfjaar geleden is ons leven op z’n kop gezet door corona. En het psychische effect daarvan is niet min. Dat merkt ook Spotify. Volgens de streamingdienst luisteren mensen meer dan ooit naar podcasts die gaan over mentale gezondheid. Als troost, want je hoort dat anderen ook met dezelfde gedachten rondlopen. Op zoek naar een oorvol inspiratie, steun of wijsheid? Deze podcasts kunnen helpen.
 1. Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenissen alvast treffend
  Play

  Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenis­sen alvast treffend

 2. Boer wil kudde van waterbassin voorzien, maar dat is buiten zijn koeien gerekend: "Stop! Wat doen jullie toch?"
  Play

  Boer wil kudde van waterbas­sin voorzien, maar dat is buiten zijn koeien gerekend: "Stop! Wat doen jullie toch?"