Johan Vijgen is als elektrofysioloog gespecialiseerd in hartritmestoornissen
Volledig scherm
PREMIUM
Johan Vijgen is als elektrofysioloog gespecialiseerd in hartritmestoornissen © RV

Cardioloog maakt balans na één jaar corona: “Meer mensen sterven nu thuis ‘een plotse dood’”

Goede preventie had het aantal slachtoffers van hart- en vaatziekten de jongste jaren teruggedrongen, maar door corona is er een zware terugslag. Dat zegt Johan Vijgen, cardioloog en vicevoorzitter van de Belgian Heart Rhythm Association. “Mensen mochten in de lockdown niet naar het ziekenhuis, of durfden niet uit angst voor het virus. De impact zal vergelijkbaar zijn met die van de pandemie zelf. Meer mensen overlijden door een plotse dood”. 

 1. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
 2. RECENSIE. ‘Anne Boleyn’: “Een royaal gemiste kans”
  TV

  RECENSIE. ‘Anne Boleyn’: “Een royaal gemiste kans”

  Over Anne Boleyn werd al veel gezegd en geschreven, maar zelden trok de tweede van zes echtgenotes van Hendrik VIII zo veel de aandacht als met de nieuwste reeks over haar leven. ‘Anne Boleyn’, een driedelige miniserie met Jodie Turner-Smith in de titelrol op Streamz, beeldt Anne Boleyn namelijk voor het eerst af als een niet-witte vrouw. Of die nieuwe interpretatie ook tot een verfrissende kijkervaring leidt? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 1. “Verplichte vaccinatie kan onder reeks voorwaarden” - Morgenavond nieuw topoverleg over coronabarometer

  “Verplichte vaccinatie kan onder reeks voorwaar­den” - Morgen­avond nieuw topoverleg over coronabaro­me­ter

  Wanneer ziekenhuizen de komende weken overspoeld worden door omikronpatiënten en in een zogenaamde ‘noodfase’ (fase 3) terechtkomen, zal Covid-zorg niet meer boven andere zorg worden gesteld. Bovendien kan asymptomatisch besmet zorgpersoneel worden ingezet als “laatste redmiddel”. Op dit moment zitten de ziekenhuizen in fase 1B en houden de meeste nog zo’n 50 procent van hun IC-capaciteit vrij voor coronapatiënten.