Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

“1 op de 2 Belgen krijgt ooit artrose”: reumatoloog legt uit wat je kan doen om het te voorkomen

Maar liefst de helft van de Belgen krijgt ooit last van artrose. Wie oud genoeg wordt, zal er zelfs helemaal niet aan kunnen ontsnappen. Toch zijn er verschillende manieren om je risico te verlagen, en die zijn niet eens zo moeilijk. Reumatoloog Jan Lenaerts legt uit hoe en beantwoordt de meest gestelde vragen over het gezondheidsprobleem

8 reacties

 • willy van dijck

  4 dagen geleden
  Wel Gustaaf ik ben ook overgeschakeld op curcuma en bij mij is het een flinke verbetering geworden, maar je moet wel geduld hebben, ik heb veel minder pijn als ik ga fietsen en het is leefbaar.
 • gustaaf boeckmans

  4 dagen geleden
  heb 3 maanden guclosamine geprobeerd maar heb er geen baat bij gehad ben er mee gestopt ga eens curcuma proberen
 • Patrick Mechels

  6 dagen geleden
  Ik hoop dan dat ik bij de andere helft ben. Het is dus een loterij met 50% kans op winst of verlies. Één zaak is zeker 2 op de 2 gaan ooit dood.
 • Ben De Beer

  6 dagen geleden
  Yep, inderdaad de zuivere waarheid.
 • PLANCKAERT Johan

  1 week geleden
  lang competitievoetballen is zeer slecht om artrose te krijgen aan knieen en heupen. Heb 25 jaar competitie gedaan en vanaf mn 30 stilaan artrose aan een heup door de vele schokken. Pas aan 37 ontdekt en onmiddellijk gestopt . Daarna enkel nog veel gefietst. 25 jaar later nog steeds geen heupprothese, integendeel heup is verbeterd. Fietsen is perfect om de knie - en heupgewrichten soepel te houden . Lopen is slecht wegens teveel schokken.
 1. Zwanger na je 40ste zoals Cath Luyten? Dit zijn volgens een gynaecoloog de (verhoogde) risico’s voor mama en baby
  PREMIUM

  Zwanger na je 40ste zoals Cath Luyten? Dit zijn volgens een gynaeco­loog de (verhoogde) risico’s voor mama en baby

  Presentatrice Cath Luyten, die dit jaar 44 wordt, maakte gisteren rozewolkgewijs haar zwangerschap wereldkundig. Maar zijn er niet meer gezondheidsrisico’s verbonden aan een zwangerschap na je 40ste, voor zowel de baby als de mama? En wat kan je doen om alles zo optimaal mogelijk te laten verlopen? We vroegen het aan Ellen Roets, dokter in de hoogrisicoverloskunde van het UZ Gent. “Vanaf 38 à 40 jaar spreken wel degelijk over een geriatrische zwangerschap.”
 2. De zin en onzin van vitamine-infusen, de nieuwste hype om je gezondheid een opkikkertje te geven: “Topfitte mensen komen niet bij ons langs”
  PREMIUM

  De zin en onzin van vitamine-infusen, de nieuwste hype om je gezondheid een opkikker­tje te geven: “Topfitte mensen komen niet bij ons langs”

  Dat Siska Schoeters aan een vitamine-infuus hing, is niemand ontgaan. ‘Voor elk oververmoeid moederke of vaderke: het is echt iets wat je voelt’, schreef ze op haar Instagram-verhaal. Als we Siska moeten geloven, is zo’n infuus een wondermiddel waar iedereen baat bij zou kunnen hebben. Toch kwam er ook heel wat kritiek op de behandeling. “Placebo-effect”, zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie. “Een complementaire aanvulling, maar zeker geen excuus voor een slechte levensstijl”, volgens orthomoleculair therapeut Frederik Braet van Lightfalls Clinic.
 3. Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
  Energie

  Nieuwe tariefrege­ling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep

  Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.
 1. Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”
  PREMIUM

  Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”

  Omdat 2020 afgrijselijk was. Omdat 2021 beter moet worden. Omdat we helemaal alleen zijn. Omdat we ‘binnenkort’ weer met veel mogen zijn. Redenen genoeg om te drinken, maar voor de Engelse verslavingsexpert David Nutt is geen enkele goed genoeg. “Als het nu op de markt zou worden gebracht, zouden we het een harddrug noemen en verbieden.” Mogen we dan nooit nog een glaasje nuttigen? Wat zijn de gevolgen nu écht voor je gezondheid? En wanneer weet je of je verslaafd bent?
 2. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 1. Wat als de vonk uit de relatie is? Dina Tersago geeft tips Missie Callcenter

  Wat als de vonk uit de relatie is? Dina Tersago geeft tips

 2. Britse vader: "Als je mogelijk afscheid moet nemen van je partner én je baby, dan stort je wereld in"
  Play

  Britse vader: "Als je mogelijk afscheid moet nemen van je partner én je baby, dan stort je wereld in"