Viroloog Steven Van Gucht.
Volledig scherm
Viroloog Steven Van Gucht. © Photo News

Waarom we ook na tweede golf niet op groepsimmuniteit hoeven te rekenen

Terwijl de tweede grote coronagolf in alle hevigheid over ons land rolt, weerklinkt opnieuw de vraag of het deze keer wél mogelijk is dat er een vorm van groepsimmuniteit ontstaat. Daarbij is het percentage van mensen met antistoffen zó hoog, dat het virus vanzelf uitdooft bij een gebrek aan mensen die besmet kunnen worden. IJdele hoop, volgens viroloog Steven Van Gucht.

23 reacties

 • Peggy Cloostermans

  5 maanden geleden
  Ik begrijp het niet goed ... Kan iemand mij dat eens uitleggen?Hoe komt het dat immuniteit (antistoffen) door natuurlijke besmetting (waarvan er nu enorm veel zijn volgens de berichtgeving) minder goed is dan een door de farma-industrie kunstmatig geproduceerd vaccin, waarin allerlei andere (mogelijks schadelijke) stoffen zijn toegevoegd?Waarom zouden antistoffen die door een vaccin ontstaan beter zijn dan die door een echte besmetting?
 • Paulette Desmarets

  6 maanden geleden
  We zullen het niet kunnen tegenhouden! Korte harde pijn is beter dan een langgerekte  pijn. Hopeloos perspectief, met zware depressies tot gevolg.
 • Mieke de vriendt

  6 maanden geleden
  Een samenwerking tussen FN Herstal en RENDAC moet deze crisis toch kunnen oplossen denk ik...
 • Beate Liefkens

  6 maanden geleden
  Ik ben er zeker van dat momenteel 30 à 40% van de bevolking besmet is of geweest is...velen zijn besmet zonder dat ze het weten...
 • tom pieters

  6 maanden geleden
  Tweede golf? Het is toch derde golf? Heel de zomer geroepen tweede golf toch..
 1. Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Je autoverze­ke­ring sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
 2. Trump suggereert ontslag voor alom gerespecteerde topviroloog Anthony Fauci: “Na de verkiezingen”

  Trump suggereert ontslag voor alom gerespec­teer­de topviro­loog Anthony Fauci: “Na de verkiezin­gen”

  Amerikaans president Donald Trump is van plan Anthony Fauci, de bekendste viroloog van de VS, na de verkiezingen te ontslaan. Dat liet hij gisterenavond althans verstaan op een verkiezingsrally in Florida. “Vertel het niet door, maar laat me nog even wachten tot na de verkiezingen”, zei Trump tegen zijn aanhangers nadat sommigen “Ontsla Fauci” waren beginnen roepen. Fauci, die door het grote publiek breed wordt gewaardeerd om zijn rechtlijnigheid en ernst, waarschuwt al weken voor een heropflakkering van de corona-epidemie in de VS.
 1. Ontbijten met HLN-lezer Dirk Van Cauteren (66) : “Nog 5.000 dagen en ik ben tachtig. Die wil ik graag ten volle beleven”
  PREMIUM

  Ontbijten met HLN-lezer Dirk Van Cauteren (66) : “Nog 5.000 dagen en ik ben tachtig. Die wil ik graag ten volle beleven”

  In onze rubriek ‘Ontbijt met lezer’ schoven we dit weekend aan bij Dirk Van Cauteren (66) uit Liedekerke. Dirk en zijn vrouw Magda (65) omringen zich graag met positieve mensen. Toen hun twee kinderen nog klein waren was hun garage in Dilbeek de speelclub van de buurt. Later werd het een clubhuis met kickertafel en frigo met een poster van Naomi Campbell. “Wij werden ook uitgenodigd op de trouwfeesten van de vriendjes van onze kinderen”.
 1. Met deze witte verf kan je bij warm weer flink wat uitsparen
  Play

  Met deze witte verf kan je bij warm weer flink wat uitsparen

 2. Bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog doet 'bommeke' in zee
  Play

  Bommenwer­per uit Tweede Wereldoor­log doet 'bommeke' in zee