RV
Volledig scherm
PREMIUM
© RV

Waarom politici de kracht van de exponentiële coronacurve niet lijken te vatten

“De huidige coronatoestand was perfect te voorspellen, maar toch lijken politici niet te snappen wat exponentiële groei is”, zegt ziekenhuisdirecteur Marc Noppen van het UZ Brussel. Dus vragen we aan professor Pi oftewel wiskundeprofessor Dirk Huylebrouck (KU Leuven) en biostatisticus Kurt Barbé (VUB) om het gevaar uit te leggen.

41 reacties

 • Isabelle De Bock

  6 maanden geleden
  Helaas is in heel dit verhaal in the end maar 1 schuldige en dat is de mens zelf. Het is veel en veel makkelijker om de schuld aan een openbaar orgaan toe te wijzen dan om in de spiegel te durven kijken. Elk van ons weet heel goed wat gedaan moet worden, daar heb je het magische woordje “lockdown” niet voor nodig. Naar jezelf kijken, de woorden “egoïsme” en “eigendunk” eventjes uit je woordenboek schrappen en de maatregelen volgen. Maar dat blijkt duidelijk veel te moeilijk voor elke Belg...
 • gert maes

  6 maanden geleden
  De politieke agenda is zo klaar als een klontje: De scholen moeten en zullen open blijven, ten allen prijze.  Wat dan met het onderwijzend personeel? Collateral damage...
 • felix strackx

  6 maanden geleden
  Laat ons eerlijk zijn: de meeste mensen, en ook de meeste politici hebben geen benul van wiskunde. Maar ze hadden wel moeten weten dat er een tweede golf zou komen. Ze hebben dus 6 maanden kostbare tijd verprutst tijdens dewelke ze de capaciteit van ziekenhuizen gevoelig hadden kunnen verhogen en zich volledig hadden kunnen voorbereiden. Maar nee, het was zomer, de horeca was open en het was zo plezant!
 • Sonck Koen

  6 maanden geleden
  Dit is waar ook de overheid in Wuhan die eerste keer zich liet aan vangen en die hadden geen voorkennis en door de grote bevolkingsdichtheid ging het daar nog sneller. In België /EU is het nu al de 2 de keer en die hadden wel voorkennis .
 • Guido Ceuleers

  6 maanden geleden
  Als je zoals al die juristen in het parlement en de regering hogere studies gedaan hebt, dan dien je wel te weten wat exponentiële groei is !
 1. Speurders nemen meer dan 100 DNA-stalen af bij mannen in onderzoek naar moord op juf Mieke
  PREMIUM
  Herentals

  Speurders nemen meer dan 100 DNA-sta­len af bij mannen in onderzoek naar moord op juf Mieke

  Meer dan honderd mannen hebben een DNA-staal moeten afgeven in het onderzoek naar de moord op juf Mieke Verlinden. Een bewijs dat de speurders zich nog altijd vastbijten in het onderzoek in de moord die nog altijd heel wat mensen beroert. De meer dan honderd tips leverden voorlopig nog niets op, net als het onderzoek naar de speciale schoenen die de dader droeg. “We doen er alles aan om de dader te vinden”, klinkt het bij het parket.
 1. Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken
  Play

  Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken

 2. Kaap van 2 miljoen gevaccineerde Belgen gerond: "Heb meteen een afspraak gemaakt, hoe vlugger hoe beter"
  Play

  Kaap van 2 miljoen gevacci­neer­de Belgen gerond: "Heb meteen een afspraak gemaakt, hoe vlugger hoe beter"