Steven Van Gucht
Volledig scherm
PREMIUM
Steven Van Gucht © Photo News

Viroloog Van Gucht waarschuwt: “Ook kinderen zijn bron van besmetting”

De coronacijfers hebben haast iedereen opnieuw wat voorzichtiger gemaakt. Maar zijn we ook voorzichtiger in onze contacten met kinderen? Die worden zelf minder snel ziek, en als ze het worden, vertonen ze minder felle symptomen. Maar voor de rest zijn ze even besmettelijk als een volwassene. Bovendien hebben zij op school veel contacten. “Kinderen zijn zeker een besmettingsbron,” zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “Vooral grootouders moeten zich daarvan bewust zijn.”

110 reacties

 • Marc Brack

  1 jaar geleden
  Kijk naar de cijfers sinds de scholen en universiteiten terug open zijn. Sinds half September zijn de cijfers aan een stijging bezig die altijd maar lijkt te versnellen. Vergeet niet dat de vorige lockdown is ingegaan rond 15 maart. Het hoogtepunt werd berijkt op 8 april, 3 weken later.  De scholen waren toen al 3 weken dicht en bleven nog meer dan een maand volledig toe, om daarna de maatregelen te versoepelen. Het ziet er absoluut niet goed uit.
 • Geert Peeters

  1 jaar geleden
  Mais enfin, ze hadden ons toch verzekerd dat omgaan met kinderen geen gevaar inhield. En ik alle dagen met een grote glimlach naar school om les te geven. Blijkt dat onze brave politice nogmaals de burgers bedonderd hebben. Ze liegen en bedriegen dat het geen naam meer heeft.
 • Lisa Carpentier

  1 jaar geleden
  De -12jarigen mogen lustig alles blijven doen wat ze willen, ook het virus naar hartelust verspreiden. Geen mondmasker nodig, geen hygiënische discipline, en nauwelijks symptomen, kan het verraderlijker ? Daar waar de grootste oplossing zit, wordt het gewoon genegeerd. En laten we de eerstejaars hogeschoolstudenten ook nog maar wat extra risico laten lopen door ze fysiek naar de campus te laten komen. 
 • Yves Cordy

  1 jaar geleden
  Opnieuw hebben ze het volk belogen om die scholen toch maar te kunnen openen zodat de ouders terug aan het werk konden gaan en de economie kon draaien. Steven van Gucht, spreekbuis van de politiek!
 • dominiek demeulemeester

  1 jaar geleden
  En daarvoor maar verkondigen dat kinderen geen gevaar waren en het virus niet konden doorgeven!!!???
 1. “Ik wilde alleen maar mijn vriendin helpen”: Christophe belandt per toeval in coronabetoging, agenten pakken hem hard aan met matrak
  Play

  “Ik wilde alleen maar mijn vriendin helpen”: Christophe belandt per toeval in coronabeto­ging, agenten pakken hem hard aan met matrak

  Tijdens de grote coronabetoging die gisteren in het Brusselse Jubelpark plaatsvond, zijn in totaal vijftien gewonden gevallen. Onder hen ook Christophe (een schuilnaam; nvdr), een inwoner van Woluwe die niets met de manifestatie te maken had. Hij was de straat opgegaan om zijn bange vriendin naar huis te begeleiden, maar kreeg zelf rake klappen met de matrak. De man dient nu klacht in tegen de politie.
 2. LIVE. Personeelsuitval dwingt ook De Lijn weer tot snoeien in aanbod - Bijna helft van alle coronatesten bij Nederlandse testcentra positief
  11

  LIVE. Personeels­uit­val dwingt ook De Lijn weer tot snoeien in aanbod - Bijna helft van alle coronates­ten bij Nederland­se testcentra positief

  Het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen in ons land nadert de kaap van de 50.000. De omikronvariant is inmiddels al goed voor 93 procent van het totale aantal besmettingen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke stelt intussen voor om tijdelijk kinderen, die een hoogrisicocontact hebben gehad maar negatief testen op het coronavirus, toch naar school te laten gaan. Hij wil ook af van de verplichting om een klas te sluiten na vier besmettingen. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
 1. Waar kunnen we naar uitkijken in de aanslepende coronacrisis? Steven Van Gucht: “Na de winter hebben we het ergste achter de rug”
  PREMIUM

  Waar kunnen we naar uitkijken in de aanslepen­de coronacri­sis? Steven Van Gucht: “Na de winter hebben we het ergste achter de rug”

  “De dreiging dat onze ziekenhuizen de toevloed aan patiënten niet aankunnen, zal er nog de hele winter zijn”, zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht. Moeten we dan echt wachten tot de lente - of misschien zelfs langer - voor we weer normaal kunnen leven? Waar mogen we naar uitkijken, op korte en lange termijn? Wetenschappers en politici leggen uit.
 2. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.