Roep om lockdown klinkt steeds luider bij experten: “We voorzien de allerergste catastrofe die het land ooit gekend heeft”
Dirk Devroey – professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB – roept samen met nog een heel aantal andere experten op om alsnog een lockdown in te voeren in ons land. “Vandaag worden alle records gebroken”, zegt hij. “Zonder lockdown gaan we regelrecht naar een meltdown. We voorzien de allerergste catastrofe die het land ooit gekend heeft.”
Delen per e-mail
Volgens Devroey zijn er vandaag voor het eerst meer dan 20.000 positieve tests. “21.048 om precies te zijn”, vertelt hij op Twitter. “Er lagen nooit meer mensen met Covid in het ziekenhuis. 5.924 om precies te zijn en 993 op intensieve zorgen. Lockdown is de enige juiste beslissing. Vandaag nog!”
Dat herhaalt hij ook bij HLN LIVE. “Er zal een volledige lockdown nodig zijn als we zien hoeveel mensen nu al in de ziekenhuizen en op intensieve zorg liggen. De cijfers zijn nu al hoger dan in de eerste golf. Dit zijn objectieve cijfers. Eén op drie mensen die nu getest worden, is positief.”
“Catastrofe”
Voor Devroey mag een lockdown er vanmiddag al komen. “En dan nog zal het te laat zijn. Hoe sneller, hoe beter, want de situatie is niet te houden”, gaat hij verder. “In de eerste golf, toen de ziekenhuizen op hun maximumcapaciteit zaten - een bezetting waar we nu al boven zitten - waren de cijfers van het aantal nieuwe gevallen nu al aan het dalen. Nu stijgen ze nog met vijftig procent elke dag. We gaan echt naar een catastrofe. Elk uur dat we nu nog wachten is een uur te veel. Het is als een kernreactor die aan het ontploffen is. Dan speelt elke seconde een rol. We kunnen dit niet meer aan in de zorgsector. Alsjeblieft, beleidsmakers. Doe iets.”
Wat dat ‘iets doen’ precies moet zijn? “Er is eigenlijk geen goede oplossingen meer op dit moment, er zijn alleen nog noodoplossingen. We zullen het leger moeten inzetten en vrijwilligers oproepen om te helpen in de zorg, om mensen te wassen en eten te geven bijvoorbeeld. We voorzien de allerergste catastrofe die het land ooit gekend heeft.”
Noodrem
Devroey wordt bijgetreden door viroloog Marc Van Ranst. “Uit de meest recente Sciensano-data komt geen enkel goed nieuws”, zegt die op Twitter. “Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat de genomen maatregelen al enig effect hebben. De situatie is kritiek in de gezondheidszorg. Tijd voor de noodrem, net als in andere buurlanden: lockdown.”
Hoe die lockdown er moet uitzien volgens hem? “Niet-essentiële verplaatsingen zouden verboden moeten worden, zoals in Frankrijk. Scholen kunnen wat mij betreft open blijven, zij zullen hun afkoelingsmoment nog krijgen door de verlengde herfstvakantie. Misschien moeten bepaalde winkels ook sluiten, maar parken en speeltuinen moeten zeker open blijven. En laat het duidelijk zijn: de beslissingen liggen nog altijd bij de politici.”
Ook filosoof Maarten Boudry en de rector van de Universiteit Gent pleiten vanmorgen voor een lockdown. “De nieuwe cijfers bekeken”, aldus rector Rik Van de Walle, over de nieuwe coronamaatregelen die vannacht van kracht werden. “Nieuwsbulletins gelezen. Wetenschappelijke inschattingen van wat volgt bekeken. Geluisterd. Nagedacht. Gewikt en Gewogen. Het besef dat kritiek en sneren zullen volgen. En toch… half werk zal tot drama’s leiden. Dáárom dus: #LOCKDOWNnu”
Dat vindt ook Margot Cloet van Zorgnet Icuro. “De politiek blijft dit precies negeren maar we stevenen af op een crash van het systeem”, zo zegt ze. “We moeten zo snel mogelijk opnieuw een algemene lockdown invoeren. Met uitzondering misschien voor de schoolgaande jonge kinderen. Als we nog langer wachten, zal het probleem zo groot zijn dat de ziekenhuizen mensen zullen laten sterven of gewoon hun deuren zullen (moeten) sluiten, want er is gewoon geen personeel meer. Het is een illusie te denken dat we iedereen kunnen verzorgen.”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) liet gisteren de mogelijkheid open dat er nog strengere maatregelen zullen komen dan nu al het geval is, zonder verder in detail te gaan. Afgelopen nacht werden ze nog eens aangescherpt. De maatregelen die Vlaanderen aankondigde voor vrijdag werden door een nieuw Ministerieel Besluit om middernacht al van kracht. Maar dat hoeft geen eindpunt te zijn, volgens de premier. Morgen is er overigens opnieuw een Overlegcomité met de deelstaatregeringen.
“De coronacijfers moeten naar omlaag, anders zullen nog meer ingrijpende maatregelen nodig zijn”, zei hij gisteren in een videoboodschap aan de natie. “De situatie is bijzonder kritiek.”
Nooit eerder lagen er zoveel coronapatiënten in onze ziekenhuizen. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano worden momenteel 5.924 bedden bezet door Covid-patiënten. Lees er alles over in ons cijferoverzicht.
Bekijk ook: Molenberghs: “We bereiken piek tegen 6 november”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waar worden we besmet? Deze studie wijst vooral naar de werkvloer
Waar worden we besmet? Eén op de vijf coronabesmettingen gebeurt op het werk. Dat blijkt uit een studie van Geneeskunde voor het Volk. Bovendien getuigen steeds meer van hun patiënten dat ze onder druk worden gezet om toch te blijven doorwerken en de quarantaine niet te respecteren. Waar worden we nog besmet? Dit zijn de cijfers. -
Showbizz Disneyland Paris moet opnieuw de deuren sluiten
Nu de Franse president Macron opnieuw lockdownmaatregelen heeft aangekondigd voor zijn land in de strijd tegen het coronavirus, heeft dat ook gevolgen voor Disneyland Paris. De poorten van het Franse park gaan vanaf deze vrijdag weer tijdelijk op slot. Al hopen ze tijdens de kerstvakantie wel even opnieuw bezoekers te kunnen ontvangen. -
PREMIUM
LEZERSBRIEF: "Mevrouw Demir, kijk naar de regeling in Wallonië en puur er een nieuw plan uit”
Zoals beloofd kwam Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) met een compensatie voor de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. “Maar de situatie is unfair tegenover de rest van het land”, vindt lezer Steven De Cleer die haar een open brief schreef. “In Wallonië hebben prosumenten de vrije keuze tussen een terugdraaiende meter en een bidirectionele meter. Wie voor die laatste optie kiest zal nooit meer moeten betalen dan het prosumententarief. Bovendien moet er voor 2020 én 2021 er in Wallonië zelfs geen prosumentenvergoeding te worden betaald.“ Lees de lezersbrief hieronder integraal. -
-
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
VLAANDEREN OVERZICHT. Deze scholen sluiten de deuren uit vrees voor Britse coronavariant: “We houden ons hart vast, want de kleuters worden niet getest”
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.
146 reacties
Jo Smeets
Omer Thomas
Ernest Meul
alfons schouwaerts
jan geens