OVERZICHT. 'Kerstmaatregelen' in ministerieel besluit gegoten: dit zijn de definitieve regels
Het nieuwe ministerieel besluit (MB) met de aangepaste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe maatregelen gaan in op 1 december en zijn van toepassing tot 15 januari 2021. Zoals vrijdag is aangekondigd, mogen erkende musea en kunsthallen weer opengaan. Ook winkels mogen heropenen, mits het in acht nemen van de gezondheidsmaatregelen. Een overzicht:
Delen per e-mail
Ons land blijft momenteel in alarmfase 4, de allerhoogste fase. Volgens de modellen zullen de cijfers pas midden januari laag genoeg zijn om de maatregelen wat los te laten. Een derde golf zal immers nog zwaarder zijn dan een tweede golf, aldus De Croo tijdens de persconferentie van het Overlegcomité. De nieuwe maatregelen blijven van kracht tot 15 januari.
Winkels mogen vanaf dinsdag 1 december weer de deuren openen, mits strikte voorwaarden. “Fun shopping kan niet”, aldus De Croo. Winkelen gebeurt individueel, met één volwassene per winkelbeurt. Klanten dienen een mondmasker te dragen, altijd de handen te ontsmetten en mogen maximaal 30 minuten in de winkel doorbrengen. Winkeluitbaters zullen verantwoordelijk gesteld worden om de wachtrijen voor hun zaak volgens de regels te laten verlopen, en klanten moeten afstandsregels respecteren. De Croo roept iedereen op om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en terug huiswaarts te keren als het te druk is. Vlaams minister-president Jan Jambon roept op om zoveel mogelijk lokaal te kopen.
Dat houdt ook in dat op vaste, wekelijkse markten vanaf dinsdag opnieuw niet-essentiële producten verkocht mogen worden, zoals bijvoorbeeld kleding. Occasionele markten, zoals rommelmarkten blijven voorlopig verboden.
Kerst zal dit jaar binnen het eigen gezin gevierd worden. Maar niemand moet alleen blijven. Alleenstaanden mogen met kerstavond of op kerstdag (maar niet op oudejaarsavond of op nieuwjaarsdag) hun beide contacten tegelijk uitnodigen. Dat wordt de enige versoepeling wat de feestdagen betreft. Voor gezinnen blijft maar één extra persoon welkom.
De avondklok van middernacht tot vijf uur ‘s ochtends blijft gelden en er komt een nationaal vuurwerkverbod op oudejaarsavond. Met kerst moeten we proberen een punt te zetten achter een absoluut rampzalig jaar, aldus De Croo, en “laat ons er vooral voor zorgen dat kerstmis niet het begin wordt van een nieuw rampzalig jaar.”
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) beklemtoonde in Terzake eerder dat het niet de bedoeling is dat families in open lucht met elkaar afspreken: groepjes moeten zich in het openbaar beperken tot vier personen, zoals nu ook al de regel is, tenzij het aantal gezinsleden groter is dan vier.
Niet-essentiële reizen blijven ten sterkste afgeraden. “Voorzichtigheid blijft absoluut het ordewoord”, aldus De Croo. Daarom worden er grenscontroles ingevoerd om te checken of mensen die terugkeren uit het buitenland het Passenger Locator Form hebben ingevoerd en er wordt gecontroleerd of de mensen die terugkeren uit het buitenland de quarantaineregels respecteren.
Musea mogen vanaf dinsdag weer bezoekers ontvangen. Uiteraard mits respect voor de afstandsregels.
Zwembaden gaan vanaf dinsdag eveneens weer open.
Voorts blijven de maatregelen die nu al van kracht zijn, gewoon gelden. Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zullen dus nog geduld moeten uitoefenen. Ook de horeca blijft dicht. In principe is dat tot 1 februari. Op 15 januari is er wel nog een evaluatie voorzien. De redenering daarachter is dat we pas vanaf 15 januari in een veilige zone zullen zitten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
160
Bedrijven knoeien met activiteiten om coronapremie te krijgen
Vorig jaar hebben meer dan 44.000 bedrijven en eenmanszaken een andere bedrijfsactiviteit opgegeven, waardoor ze opeens coronapremies konden aanvragen. Ook 6.353 'spookbedrijven', die al jaren geen echte bedrijfsactiviteiten meer uitoefenen, deden dat. Dat schrijft De Tijd zaterdag. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
-
Thomas (20) wil geen rijbewijs en hij is niet alleen
Jongeren lijken de laatste jaren steeds minder vaak geïnteresseerd in een rijbewijs. Vorig jaar behaalden zo’n 18.000 jongeren hun rijbewijs, dat is een kwart minder dan in 2019. Jongeren gebruiken vaker de fiets of het openbaar vervoer. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
147
Minister Vandenbroucke: “Bezoek mag voortaan wel door woning om naar terras of tuin te gaan”
Goed nieuws voor wie wil afspreken met familie of vrienden, maar geen tuin of terras heeft dat langs buiten bereikbaar is. Voortaan mag je ook door een woning passeren om daar te raken. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gezegd bij VTM Nieuws. -
Jean-Marie Dedecker blijft strijden voor paasvakantie mét horeca aan zee: “In Middelkerke zullen we terrassen opstellen. Dan mogen politici komen kijken dat het veilig kan”
Jean-Marie Dedecker, burgemeester van de kustgemeente Middelkerke, begrijpt niet dat de terrassen aan de kust tijdens de paasvakantie niet kunnen openen. “De overheid gebruikt de horeca als zondebok, omdat men zelf niet in staat is de vaccinaties snel en goed te organiseren”, zei hij zondagvoormiddag in De Zevende Dag op één. Hij herhaalde daarmee zijn oproep van vrijdag.
380 reacties
Geert Desmet
Mia Maussen
Paul Sempels
HUGO COOLSAET
Patrick Georges