Elio Di Rupo kondigt “gedeeltelijke lockdown” af voor Wallonië. Van Ranst: “Kan inspiratie zijn voor Vlaanderen”
Wallonië krijgt een strengere avondklok dan de rest van het land. Dat heeft de Waalse regering aangekondigd tijdens een persconferentie. De avondklok gaat in Franstalig België al in om 22 uur en duurt tot 6 uur ‘s ochtends. Di Rupo kondigde nog meer verstrengingen aan. De maatregelen gaan morgen in en gelden tot 19 november. Volgens viroloog Marc Van Ranst kan het mogelijk “als inspiratie” dienen voor Vlaanderen.
Delen per e-mail
De nieuwe maatregelen voor Franstalig België treden vanaf morgen (zaterdag 24 oktober) in werking en gelden voorlopig tot 19 november. De maatregelen komen er om de verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen en vormen een aanvulling op de maatregelen die vanmorgen al door het Overlegcomité zijn aangekondigd, aldus Elio Di Rupo.
- In Wallonië geldt tot 19 november een strengere avondklok, van 22 uur tot 6 uur, met uitzonderingen voor wie bijvoorbeeld medische zorgen nodig heeft of onderweg is voor het werk. In de rest van het land geldt een avondklok van 0 tot 5 uur ‘s ochtends.
- Daarnaast worden in het Franstalige hoger onderwijs ook alle fysieke lessen geschorst tot 19 november. Die maatregel geldt ook voor de eerstejaarsstudenten. Enkel praktijklessen en stages mogen nog doorgaan.
- De Waalse regering doet ook een oproep aan verpleegkundigen en geneeskundestudenten op om zich te registreren via de website solidaire.aviq.be. Di Rupo rekent op hen om “de teams in de frontlinie te versterken, zowel in de ziekenhuizen als in verzorgingstehuizen.”
- Wedstrijden en trainingen voor amateursport zijn tot 19 november enkel toegestaan voor kinderen onder de 12 jaar in de Federatie Wallonië-Brussel. Individuele buitensport wordt wel aangemoedigd. Morgen vindt nog verder overleg plaats met de sector.
- Winkelen mag in Wallonië nog maximum met twee personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend.
- Er komt een beperking op het bezoek aan verpleeg- of verzorgingstehuizen. Er wordt maximaal één bezoeker per bewoner toegestaan, en dat moet gedurende 14 dagen dezelfde blijven. Na die twee weken start een nieuwe cyclus met dezelfde of een andere bezoeker. Tijdens zo’n bezoek is het dragen van een mondmasker verplicht.
- De Waalse regering zal tot slot aan vakbonden en werkgevers vragen om het telewerk zo strikt mogelijk na te leven. Waar dat niet mogelijk is, moeten werknemers de afstandsregels respecteren, een mondmasker dragen en alle andere hygiënemaatregelen toepassen. Daar zal ook op gecontroleerd worden, waarschuwde Di Rupo.
Van Ranst reageert in VTM NIEUWS
Viroloog Marc Van Ranst reageerde in VTM NIEUWS positief op de nieuwe maatregelen. “De problemen in Wallonië zijn groter dan in Vlaanderen. Deze beslissingen zijn gisteren niet gevallen tijdens het Overlegcomité”, zegt Van Ranst. In Wallonië geldt onder meer een nachtklok. “Dat is duidelijk een verstrenging. Opmerkelijk is dat Di Rupo het een partiële lockdown noemt. Het woord dat niemand wil gebruiken is daar toch gevallen”, gaat Van Ranst verder. Op de vraag of dit een voorbode is voor de rest van het land antwoordt hij: “Dat is in België moeilijk te voorspellen. Een inspiratie misschien wel.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ontslag Dit moet je weten als je werkgever failliet gaat
Door de coronacrisis zitten veel Belgische bedrijven en organisaties in moeilijke papieren. Economen voorspellen dan ook dat ons nog veel herstructureringen te wachten staan in 2021 en 2022. Maar wat als het jou overkomt en je werkgever effectief failliet gaat? Jobat.be bekijkt de regels en jouw rechten. -
Bertem Ouders reageren aangeslagen na ongeval waarbij 16-jarige om het leven kwam: “Jongens hebben ‘s nachts sleutel gepakt en zijn weggereden”
Het is nog steeds onduidelijk wie er aan het stuur zat tijdens het dodelijk ongeval in Bertem zondagochtend waarbij T.S (16) om het leven kwam. Twee minderjarige jongens overleefden de zware crash. De 16-jarige jongen uit Herentals is zwaargewond en kon nog niet verhoord worden. De 17-jarige A.M uit Leefdaal is terug thuis, maar herinnert zich niets van het ongeval. -
Steven Van Gucht: “FFP2-masker niet nodig om te beschermen tegen nieuwe varianten, afstand houden belangrijker”
Er werden in ons land al 91 gevallen van de Britse coronavariant en 7 besmettingen met de Zuid-Afrikaanse vastgesteld. Dat zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationale Crisiscentrum. “Dit aantal zal de komende dagen ongetwijfeld verder toenemen. We moeten dan ook de gekende maatregelen blijven toepassen in de strijd tegen deze nieuwe varianten", klinkt het. -
-
EDEGEM Meer dan zeshonderd leerlingen en personeelsleden getest in Edegemse school uit vrees voor uitbraak Britse variant: “Hopelijk zijn we er op tijd bij”
-
Intel mag niet langer processors leveren aan Huawei
-
In deze woonzorgcentra worden deze week bijna 70.000 coronavaccins toegediend
Deze week worden bijna 70.000 dosissen, verdeeld over bijna 500 woonzorgcentra in Vlaanderen, toegediend. U kan in de tabel hieronder zelf kijken over welke woonzorgcentra het gaat, en hoeveel vaccins er zullen worden verdeeld en toegediend. -
Producent injectiemiddelen: "8 miljoen spuiten vinden voor Belgische vaccinatiecampagne wordt zeer moeilijk”
België heeft nog acht miljoen spuiten nodig voor de komende vaccinatiecampagne. "Dat is zeer moeilijk", zegt directeur Alexander Alonso van BD Benelux. De marktleider in injectiemiddelen zag door de coronacrisis de jaarlijkse vraag naar wereldwijd zowat 7 miljard spuiten en naalden stijgen met 1 miljard stuks, "en dat op vier maanden tijd".
124 reacties
FRANCOIS VAN MOER
Leo Marien
Pete Tail Lieu
carlos opsommer
willy vangeel