REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

AstraZeneca-vaccin “veilig en doeltreffend”: Europese landen hervatten inentingen na tijdelijke stop

Het Europees Geneesmiddelenagentschap blijft erbij dat het vaccin van AstraZeneca “veilig en effectief is”. De risico’s op zeldzame bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen van de vaccinatie, zegt het EMA. Toch benadrukte EMA-directeur Emer Cooke op een persconferentie dat een link tussen het vaccin en zeldzame gevallen van bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, niet absoluut uit te sluiten valt. Verschillende Europese landen die tijdelijk gestopt waren met AstraZeneca-vaccinaties, hebben al aangegeven de inentingen opnieuw te hervatten.

10 reacties

 • iris Deckers

  3 maanden geleden
  er is teveel geld en gezichtsverlies mee gemoeid om het middel af te keuren. de voordelen wegen op tegen de nadelen. je zal maar 1 van die benadeelden zijn dan. de slachtoffers zijn meestal vrouwen jonger dan 50, dat is dan ook het profiel van een pilgebruikster , wat de kans op tromboses verhoogt. mij niet gezien …..
 • Paul Hendriks

  3 maanden geleden
  Er duiken 30 gevallen van trombose op waarvan ook 11 in België, ergens klopt hier toch iets niet, ik heb zo het idee dat de cijfers een pak hoger liggen.
 • carmen van dael

  3 maanden geleden
  EMA ik zou mij er zo niet durven van afmaken op 1 week tijd!!! het staat nu in de bijsluiter! AZ is nu door jullie goed beschermd en... de derde stand daar zitten we niet mee in Heren Collega,s ze kunnen ons nu niets meer!!!
 • Dirk Peskens

  3 maanden geleden
  Ik zou heel graag weten hoe ze dat vaccin op enkele dagen tijd hebben hertest? Voor alle bloedtypen het vaccin testen in combinatie met alle mogelijke bestaande medicaties en dit op een grote groep mensen. Een onmogelijke taak dus. En waarom waarschuwt Pfizer wel voor mensen die bloedverdunners nemen?
 • raymond van der craen

  3 maanden geleden
  Waarom staat dan in die bijsluiter dat je bloedstollingen of tromboses kan krijgen? Hebben wij keuze om dan een veiliger vaccin te kiezen?

Wetenschap & Planeet