IN KAART. Besmettingen blijven stijgen in alle provincies, behalve in Limburg. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft stijgen. Toch kleurt de kaart van ons land nu iets minder rood. Limburg tekent zelfs een daling op. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Delen per e-mail
Hoeveel besmettingen zijn er in uw provincie?
Per dag worden nu gemiddeld 2.408 nieuwe besmettingen geregistreerd in België. Dat is een stijging van 19 procent in een week tijd. Om van versoepelingen te kunnen spreken, zouden we moeten dalen tot onder de 800, en dat lage niveau minstens drie weken moeten aanhouden.
In alle provincies neemt het aantal besmettingen nu toe, behalve in Limburg. Die provincie registreert een daling van 4,15 procent: van 127 naar 122 nieuwe besmettingen per dag gemiddeld op weekbasis.
In Vlaanderen doet Antwerpen het momenteel het slechtst. De besmettingen stijgen er met 27,47 procent of van 271 gevallen een week geleden naar 346 nu. In Vlaams-Brabant ligt het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen op 212 of 21,19 procent hoger dan een week geleden (175). Oost-Vlaanderen noteert een stijging van 12,39 procent (van 353 naar 396). Net als de buren van West-Vlaanderen, maar daar is de toename (+3,79 procent, van 237 naar 246) slechts klein.
Ook in alle Waalse provincies zit het aantal besmettingen in de lift, met Waals-Brabant (+49,6 procent) en Henegouwen (+36,2 procent) als uitschieters. Daarna volgen Namen (+24,07 procent), Luik (+19,84 procent) en Luxemburg (+19,74 procent).
In Brussel worden nu elke dag gemiddeld weer 293 besmettingen geregistreerd. Dat is een stijging van 23,18 procent ten opzichte van de 238 besmettingen een week geleden.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken:
Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. De situatie kan in een provincie verbeteren, met dus een groene kleur op de kaart, maar tegelijkertijd nog precair zijn.
In onderstaande grafiek tonen we wel het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, bovendien afgezet tegenover het inwoneraantal. Dat is de zogenaamde incidentie, en die is dus minstens even belangrijk als de kaart:
Positiviteitsratio
De gemiddelde positiviteitsratio - het aandeel positieve testen op het totaal - stijgt overal. Het cijfer ligt nergens nog onder de 5. Oost- en West-Vlaanderen laten boven de taalgrens de hoogste cijfers optekenen, met 6,96 en 6,21 procent. Antwerpen zit op 5,98 procent, Limburg op 5,47 procent en Vlaams-Brabant op 5,7 procent.
Onder de taalgrens ligt de positiviteitsratio in Namen veel hoger: op 10,19 procent. Ook Luxemburg, Henegouwen en Waals-Brabant laten met percentages tussen 8 en 9 procent een hoog aandeel positieve testen optekenen. Brussel zit op 7,6 procent, Luik op 6,59 procent.
Hoe hoger de positiviteitsratio, hoe slechter. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen. Onze regering schoof 3 procent naar voren als norm om te kunnen spreken over versoepelingen.
Tik of klik op uw provincie om alle cijfers in detail te bekijken en te zien hoeveel testen er worden uitgevoerd:
Hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente?
Hieronder op de kaart stellen we het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente op iets langere termijn voor: hoe donkerder de kleur, hoe meer geregistreerde besmettingen in het totaal van de laatste 14 dagen. Dat noemen we de incidentie. Sciensano maakt voor de gemeenten enkel deze parameter publiek.
De kaart kleurt nog steeds erg rood. Dat komt omdat de incidentie nog altijd erg hoog is in ons land. Heel wat gemeenten bevinden zich boven de hoogste Europese alarmdrempel van 240 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Op de kaart vallen nu vooral lokale clusters op in een aantal groepen gemeenten.
Onderstaande tabel toont dezelfde cijfers, maar dan gerangschikt van de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners naar beneden. U kan in het zoekvenster uw eigen gemeente opzoeken, of de tabel sorteren volgens de verschillende categorieën.
Hoeveel patiënten worden elke dag opgenomen in de ziekenhuizen?
Op onderstaande grafiek tonen we hoeveel patiënten er elke dag door Covid-19 worden opgenomen in de ziekenhuizen, opgesplitst per provincie en via het zevendaags gemiddelde.
Hoeveel patiënten liggen in de ziekenhuizen?
Op de grafiek hieronder tonen we ook de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie. Vooral de stijging in Oost-Vlaanderen en Brussel valt hier op.
Lees ook:
Bekijk ook deze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Deze elektrische wagen heeft 1.600 km autonomie en laadt in 5 minuten op
Elektrische auto’s worden steeds populairder, maar de oplaadtijden blijven voor veel bestuurders een probleem. Al is ook daar een oplossing voor, ontdekte HLN Drive via de constructeur Hyperion. -
PREMIUM10
Mag Tupperware stilaan bij het oud plastic? Geen homeparty's meer in Nederland, ook bij ons minder populair
-
Multimedia
Geen techneut? Dit zijn alle specificaties van je smartphone uitgelegd
Van plan om een nieuwe smartphone te kopen? Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten. Onze techredacteur legt je uit hoe je een smartphone kiest die voldoet aan wat jij wil. -
-
PREMIUMKortrijk/Harelbeke/Waregem
Annelies (47) gaat onderweg naar nieuwe job over de kop: “Wil iemand mijn baas verwittigen?”
Eens te meer is op één van de kruispunten op de R8 in de buurt van de Gentsesteenweg een ongeval gebeurd. Een auto werd er maandagmorgen aangetikt door een ander voertuig en ging over de kop. Het slachtoffer was een 47-jarige dame uit Waregem die pas een nieuwe job had en op weg was naar haar werk. “Ik dacht dat ik groen had en heb die andere wagen niet eens zien aankomen”, zegt ze. -
56
OVERZICHT. Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen, meer dan 400 patiënten op intensieve zorg
Er liggen weer meer dan 400 coronapatiënten op de diensten intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het was van begin januari geleden dat die drempel nog eens werd overschreden. De epidemie blijft in kracht toenemen: het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt nog altijd verder. -
Belgische jenever beschermd in China
Het akkoord tussen de Europese Unie en China over de bescherming van geografische aanduidingen is vandaag van kracht geworden, zo heeft de Europese Commissie meegedeeld. Voortaan wordt onder meer Belgische jenever beschermd in China. -
Salaris
Boekhouder of financieel analist: dit zijn de lonen in de financiële sector
Boekhouder en verzekeringsadviseur staan naast verpleegkundige, technieker en ICT-verantwoordelijke op de lijst met meest gegeerde profielen in Vlaanderen. Als specialist in finance hoef je dus niet lang naar werk te zoeken. Maar krijg je ook loon naar werken om continu met geldzaken bezig te zijn? Jobat.be zocht het uit.