Het aantal ingenomen bedden op intensieve zorg daalt tergend langzaam.
Volledig scherm
PREMIUM
Het aantal ingenomen bedden op intensieve zorg daalt tergend langzaam. © Geert De Rycke

Aantal ziekenhuisopnames daalt niet meer. Intensivist Philippe Jorens: “Druk op ziekenhuizen wordt erg groot”

De ziekenhuiscijfers zien er niet goed uit. Het aantal mensen dat elke dag wordt opgenomen, daalt al enkele dagen niet meer. Tegelijkertijd daalt het aantal ingenomen bedden op intensieve zorg tergend langzaam, gewoon omdat Covid-patiënten daar erg lang blijven liggen. “Zo wordt de druk wel erg groot”, zegt Philippe Jorens, diensthoofd intensieve zorg van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

12 reacties

 • Viviane Vogels

  10 maanden geleden
  Oefen druk uit op onze regering! Grondwettelijk of niet..dat is hier niet meer aan de orde. De minderheden hebben in Belgie steeds een sterke positie en worden omarmd. Neen! Luister aar de meerderheid vd bevolking!! Grondwettelijk of niet...we zitten zoals heel de wereld in een gezondheidscrisis en een economische. Dus verstrengen anders staan we in september 2021 even ver!! Politici...blijf hard ondanks kritiek en tegenwind! Voortdoen en niet verzwakken!!
 • GUY VANACKERS

  10 maanden geleden
  Van artsen toch al andere dingen gehoord
 • barbara Tack

  10 maanden geleden
  Ipv te zeggen de vaccins zijn 8n aantocht kan je beter er voor zorgen dat ze er zijn en begin te vaccineren denk daarbij ook aan de mensen die geen thuiswerk kunnen doen .Deze zijn belangrijker dan mensen die niet meer buiten komen of kunnen komen
 • Monique Verschueren

  10 maanden geleden
  Sorry met alle respect voor het zorgpersoneel maar ik heb nog niks anders gelezen .Het komt wel zo stilaan mijn stroot uit want ze kennen niks anders meer dan de zorg en een premie voor dit en overal opvang voorzien voor hun kinderen  terwijl dit personeel voor deze job gekozen hebben  ,akkoord ze lopen dagelijks risico's maar wie niet?ik denk al diegene die buitenshuis moeten gaan werken om de economie te redden die zelfs geen thuiswerk kunnen doen daar mag ook wel eens een bedankje voor komen
 • RIET HEIRMAN

  10 maanden geleden
  de druk op de ziekenhuizen daalt wel, maar we hebben gewoon te weinig verpleeg- en zorgkundigen.  Leid die dan op ipv zoveel mensen een leefloon/werkloosheidsvergoeding/Prepensioen te geven.  En natuurlijk wil het personeel in ziekenhuizen en rusthuizen ook eens wat vakantie in de kerstperiode.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Coronacijfers voorspellen weinig goeds: “Mensen denken enkel aan zichzelf. Ik, ik, ik”
  PREMIUM

  Coronacij­fers voorspel­len weinig goeds: “Mensen denken enkel aan zichzelf. Ik, ik, ik”

  Nu de coronacijfers trager dalen en richting een plateau gaan, zijn versoepelingen steeds verder weg. Dik een week geleden dachten we nog in december in een veilige zone te kunnen belanden, enkele dagen geleden in januari, nu spreken experts al over februari. Hoe komt het toch dat de cijfers stagneren? Moeten we opnieuw in een strenge lockdown ? Viroloog Marc Van Ranst: “Het hangt volledig van onszelf af. Wij zijn de epidemie”
 3. Versoepelingen steeds verder weg door slechte cijfers: “Als we blijven hangen, zijn er eventueel andere maatregelen nodig”

  Versoepe­lin­gen steeds verder weg door slechte cijfers: “Als we blijven hangen, zijn er eventueel andere maatrege­len nodig”

  Globaal zien we nog wel een heel lichte daling in de besmettingscijfers ten opzichte van een week geleden, maar het gaat nu zo traag dat we kunnen spreken van een stagnering. Bij de ziekenhuisopnames is er zelfs een lichte stijging ten opzichte van gisteren. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs baart dat zorgen. Hij sluit nieuwe maatregelen niet uit. Wat wel duidelijk is, is dat er met deze cijfers niet snel versoepelingen komen.