Talibanstrijders in Kandahar, een van de laatste steden die vielen vóór hoofdstad Kaboel.
Volledig scherm
PREMIUM
Talibanstrijders in Kandahar, een van de laatste steden die vielen vóór hoofdstad Kaboel. © EPA

INTERVIEW. Professor Jonathan Holslag: “Onze westerse vrijheden zullen nog meer onder druk komen te staan vanuit andere ideologieën”

Nu de taliban het opnieuw voor het zeggen hebben in Afghanistan en de Amerikanen de regio in allerijl verlaten, ziet professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) de internationale machtsverhoudingen verder verschuiven. Wég van Europa, naar ideologieën die vijandig staan tegenover onze westerse waarden en vrijheden. “Europa zal de komende twintig jaar de rekening gepresenteerd krijgen”, klinkt het. “En dat hebben we voor een groot deel zelf in de hand gewerkt.”

89 reacties

 • Steven Van Camp

  3 maanden geleden
  De grootste bedreiging van onze vrijheden komt (voorlopig) gewoon vanuit de eigen regering : het proberen beperken v/d vrije meningsuiting dmv wettelijke initiatieven , eenheidsdenken proberen op te leggen of nog door pertinent te weigeren om een correcte parlementaire of wettelijke onderbouwing voor de pandemiewet te willen goedkeuren.
 • eli bosch

  3 maanden geleden
  En dat we al die ideologiëen hier zelf massaal binnen gelaten onder druk van Groen, Vooruit en PVDA samen met Open VLD en CD&V daar kraait blijkbaar geen haan naar. Dat ze meer macht krijgen tussen ons en binnen ons met hulp van al onze regeringsleiders dat wordt hier blijkbaar niet vermeld? Dat hier in Gent Groen ijvert voor hoofddoekendracht in scholen, loketten, gemeenteraden. Dat hier wordt geijverd voor de bouw van moskeeën. Dat kritische autochtonen weggezet worden als racisten.
 • Léon-Bernard Giot

  4 maanden geleden
  Dat weet iedereen . . . doe er iets aan !
 • UGO DE MAEYER

  4 maanden geleden
  Mr. Servaes het is juist dat niet alle volkeren en culturen op de Westerse normen zitten te wachten maar vele volkeren zitten wel te wachten op een beter bestaan, enige betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen en tot nog toe is daarin de zo verfoeide Westerse sameleving met zijn waarden het best in geslaagd. Trouwens dat al wie vlucht naar het westen tracht te komen is het bewijs op zich. Beter ware nog dat ze daar blijven en vechten door het Westen gesteund voor een betere samenleving.
 • Guy Stanbel

  4 maanden geleden
  Er is maar een sterke partij: China, ze geven niets om leed en cultuur van een ander, als er maar geld mee valt te verdienen. China heeft geen moralistische verantwoordelijk af te leggen en dat doen ze dan ook...
 1. LIVE. Jambon excuseert zich voor “uitbolweek”-uitspraak - Voordringen voor boosterprik blijkt niet moeilijk in Nederland
  Play

  LIVE. Jambon excuseert zich voor “uitbolweek”-uit­spraak - Voordrin­gen voor booster­prik blijkt niet moeilijk in Nederland

  Vandaag vindt in Brussel een nieuwe manifestatie plaats tegen de maatregelen die getroffen zijn voor de bestrijding van de coronapandemie. Intussen maakt men zich wereldwijd zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika, en bij negen mensen in ons land werd aangetroffen. De nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant, maar een nieuwe studie stelt dat vaccins wellicht ook beschermen tegen omikron.