Een Franse militair controleert de identiteit van een man die op de luchthaven van Kaboel mee gaat op een Frans legervliegtuig.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Franse militair controleert de identiteit van een man die op de luchthaven van Kaboel mee gaat op een Frans legervliegtuig. © EPA

Wie gaan we allemaal meebrengen? En hoe geraken de Belgen in de vliegtuigen? Zo zal de evacuatie uit Afghanistan verlopen

De Belgische militaire operatie om landgenoten te evacueren is van start gegaan. Vier vliegtuigen vertrekken vandaag nog vanop Melsbroek naar Islamabad in Pakistan, vanwaar een luchtbrug naar Kaboel zal gebouwd worden. De drie transporttoestellen kunnen elk tot 100 passagiers per vlucht vanuit Kaboel vervoeren. De vraag is hoe de Belgen op de luchthaven van Kaboel moeten geraken.

50 reacties

 • Stef De Vos

  4 maanden geleden
  Waar blijft onze premier? Zijn het belang van de internationale crisis en de rol van het Belgische leger daarin, niet belangrijk genoeg om uit vakantie terug te keren en zijn landgenoten te informeren en te overtuigen van zijn beleid? Blijkbaar niet. Ook de voorzitter van de Europese Raad blijft zich verstoppen. Hij die beweerde aan de goeie kant van de geschiedenis te (zullen) staan.
 • Gungor Alper

  4 maanden geleden
  Europese landen moeten die vluchtelingen opvangen en eerlijk verdelen!
 • GUNTHER GOUBERT

  4 maanden geleden
  Altijd het gezeik over het leger! Denk je dat die zomaar hun goesting doen. Die willen overal helpen maar die hebben zelf niet te beslissen.Aub zeg.
 • Michael Van Acker

  4 maanden geleden
  Belangrijk is we ons gaan verhouden met landen als Saoudie Arabië, die alle extremisten steunen. Want die lachen nu in hun vuistje.
 • Ivan Desmet

  4 maanden geleden
  En wat met de medewerkers uit kandahar waar de Belgen gelegerd waren ?
 1. INTERVIEW. Professor Jonathan Holslag: “Onze westerse vrijheden zullen nog meer onder druk komen te staan vanuit andere ideologieën”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Professor Jonathan Holslag: “Onze westerse vrijheden zullen nog meer onder druk komen te staan vanuit andere ideolo­gieën”

  Nu de taliban het opnieuw voor het zeggen hebben in Afghanistan en de Amerikanen de regio in allerijl verlaten, ziet professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) de internationale machtsverhoudingen verder verschuiven. Wég van Europa, naar ideologieën die vijandig staan tegenover onze westerse waarden en vrijheden. “Europa zal de komende twintig jaar de rekening gepresenteerd krijgen”, klinkt het. “En dat hebben we voor een groot deel zelf in de hand gewerkt.”
 2. Ahmad vluchtte als kind met vader weg uit Afghanistan en voelt mee met ex-landgenoten: “We hebben de dood in ogen gekeken”
  PREMIUM
  Kortrijk

  Ahmad vluchtte als kind met vader weg uit Afghanis­tan en voelt mee met ex-landgeno­ten: “We hebben de dood in ogen gekeken”

  Ahmad Ahmadyar (20), een student uit Kortrijk die als kind Afghanistan ontvluchtte, heeft een boek uit over zijn tweejarige tocht naar Europa. Met zijn verhaal wil hij duidelijk maken wat vluchten mentaal, fysiek en emotioneel met een mens doet. Zijn hart bloedt als hij de beelden van zijn thuisland ziet. “Dat mensen zich vastklampen aan een vliegtuig, om even later te pletter te storten, toont aan hoe groot hun wanhoop is.”