1. Gewichtheffen zwaar onder vuur na documentaire: “Het is nodig dat de sport clean wordt, anders is het ermee gedaan”
  Gewichtheffen

  Gewichthef­fen zwaar onder vuur na documentai­re: “Het is nodig dat de sport clean wordt, anders is het ermee gedaan”

  Dubbelgangers die in ruil voor 55 euro een staal zuivere urine afstaan aan gedopeerde atleten. Thaise meisjes die van hun dertiende al doping krijgen om te presteren. Het gewichtheffen maakt weer een slechte beurt na de documentaire van de Duitse zender ARD, terwijl ze net haar best doet om haar blazoen op te poetsen, vertelt ex-gewichtheffer Tom Goegebuer.
 1. WADA ziet aantal positieve controles toenemen, Rusland ‘slechts’ op vijfde plaats
  Doping in sport

  WADA ziet aantal positieve controles toenemen, Rusland ‘slechts’ op vijfde plaats

  Het aantal op doping betrapte sporters is in 2017 wereldwijd gestegen tot 1804. Dat is 13,1 procent hoger dan in het jaar ervoor. Dat deelde het Wereldantidopingagentschap (WADA) mee in zijn jaaroverzicht. In Italië werden in 2017 de meeste overtredingen (171) van de dopingregels vastgesteld, gevolgd door Frankrijk (128) en Verenigde Staten (103). België was nummer acht op de lijst met 54 positieve controles. De boosdoeners waren actief in 93 sportdisciplines en afkomstig uit in totaal 114 landen.
 2. Geen Olympische Spelen en WK voetbal voor Rusland, máár USADA vindt straf te mild: “Dit is een klap voor zuivere atleten”
  Play
  Meer sport

  Geen Olympische Spelen en WK voetbal voor Rusland, máár USADA vindt straf te mild: “Dit is een klap voor zuivere atleten”

  Rusland mag niet deelnemen aan de komende Olympische Spelen (2020 in Tokio), Winterspelen (2022 in Peking) én het WK voetbal (2022 in Qatar). Dat besliste het Wereldantidopingagentschap WADA. De Russen krijgen 21 dagen om in beroep te gaan tegen de straf. Het EK voetbal van volgend jaar komt niet in het gedrang. Intussen sprak dopingbestrijder Travis Tygart van het USADA, het Amerikaans Antidopingagentschap, zich negatief uit over de sancties wegens “te mild”.
 1. “Rusland heeft duizenden data van dopinglabo veranderd”: baas van Russisch antidopingagentschap vreest zware sancties
  Doping in sport

  “Rusland heeft duizenden data van dopinglabo veranderd”: baas van Russisch antidoping­agent­schap vreest zware sancties

  Op 23 oktober buigt het Wereldantidopingagentschap (WADA) zich nog maar eens over het Rusland-dossier. Zo’n drie weken terug raakte bekend dat de gegevens die het WADA van het Russische antidopingagentschap (RUSADA) kreeg, heel wat onregelmatigheden bevatten. In een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel bevestigt RUSADA-baas Yury Ganus dat er wel degelijk uitvoerig geknoeid werd met de data van atleten - hij vreest voor zware sancties.
 2. WADA neemt 2262 dopingstalen mee uit Russisch antidopinglab
  Doping

  WADA neemt 2262 dopingsta­len mee uit Russisch antidoping­lab

  Drieënhalve maand nadat onderzoekers van het Wereldantidopingagentschap (WADA) toegang hebben verkregen tot data uit het Russische antidopinglab werden 2262 dopingstalen (met B-stalen inbegrepen 4524) meegenomen voor verder onderzoek. Dat deelde het WADA dinsdag mee. Het lab in kwestie werd de spil in een grootschalig onderzoek na onthullingen over een gestructureerd en staatsgeleid dopingbeleid binnen de Russische atletiek tussen 2011 en 2015. De stalen zullen buiten Rusland verder onderzocht worden.
 1. Ex-atletiekmanager Kenia tien jaar geschorst omdat hij waarschuwde voor dopingcontroles
  Atletiek

  Ex-atletiekma­na­ger Kenia tien jaar geschorst omdat hij waarschuw­de voor dopingcon­tro­les

  Michael Rotich, de voormalige atletiekmanager van Kenia, heeft omwille van zijn betrokkenheid in een corruptieschandaal een schorsing van tien jaar gekregen. Dat meldt de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Rotich zou atleten tegen betaling gewaarschuwd hebben voor op til zijnde dopingcontroles. Het bedrog kwam aan het licht toen Rotich journalisten van de Sunday Times, die zich uitgaven voor atletenmakelaars, voorstelde info te geven over controles. Hij werd hiervoor in augustus 2016 al voorlopig geschorst en mocht niet naar de Spelen in Rio. Naast de schorsing moet Rotich nog een boete van 5.000 dollar betalen. Hij heeft 21 dagen om bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in beroep te gaan.
 1. Kremlin: “Vertraging in overdracht dopingdata aan WADA door logistieke problemen”
  Doping in sport

  Kremlin: “Vertraging in overdracht dopingdata aan WADA door logistieke problemen”

  Het omstreden dopinglab van Moskou heeft vandaag drie experten van het Wereldantidopingagentschap (WADA) de toegang verleend tot zijn gegevens. Dat moest normaal voor 31 december al gebeurd zijn. Het Kremlin wijt de vertraging nu aan logistieke problemen. Omdat de deadline van 31 december niet gehaald werd, riskeert het Russisch antidopingagentschap (Rusada) een nieuwe straf. Het WADA wil in Moskou gegevens recupereren over de periode waarvan Rusland beschuldigd wordt van grote dopingfraude (2011-2015). "De gegevens waren ook bij het vorige bezoek al klaar om uitgewisseld te worden, maar er waren logistieke problemen", beweert Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin.
 1. Kremlin zegt medewerking toe aan WADA in dopingstrijd
  Doping in sport

  Kremlin zegt medewer­king toe aan WADA in doping­strijd

  Het Kremlin heeft volledige medewerking toegezegd aan het Wereldantidopingagentschap (WADA). De Russische regering kwam met die mededeling na een oproep van Joeri Ganoes, directeur van het Russische antidopingbureau (Rusada), aan president Vladimir Poetin. Medewerkers van het WADA keerden vorige week met lege handen terug na een bezoek aan het dopinglab in Moskou. Ze kregen daar niet de vereiste gegevens over dopingtesten van Russische sporters. Het verkrijgen van die gegevens was één van de voorwaarden om de schorsing van Rusada op te heffen en het dopinglab in Moskou weer te accrediteren. Ganoes riep vervolgens Poetin op om de zaak voor het einde van dit jaar op te lossen om een nieuwe schorsing te voorkomen. Een woordvoerder van het Kremlin zei dat Ganoes zich geen zorgen hoefde maken. “Hij is niet op de hoogte van alle details en zijn zorgen zijn ongegrond. We zijn al in contact met WADA en zullen de benodigde gegevens leveren.”