Onze reporter Marco Mariotti (links) interviewt de jager die het lichaam van Jürgen Conings (rechts) vond.
Volledig scherm
PREMIUM
Onze reporter Marco Mariotti (links) interviewt de jager die het lichaam van Jürgen Conings (rechts) vond. © Dalemans/RV

Onze reporter beleefde de klopjacht op Jürgen Conings vanop eerste rij: “Ik vroeg de jager of hij besefte wat hij gedaan had door foto's van het lichaam door te verkopen”

Dilsen-StokkemEen jaar geleden - op 17 mei 2021 - stond het hele land op stelten. Een extreemrechtse en zwaarbewapende militair was verdwenen en had bedreigingen geuit naar viroloog Marc Van Ranst. Vijf weken lang werd met man en macht gezocht naar Jürgen Conings. Onze reporter Marco Mariotti (33) zag vanop de eerste rij hoe binnen- en buitenlandse legereenheden neerstreken in zijn geliefde Maasmechelse Heide en de hele regio uitkamden. In constante staat van paraatheid kampeerde hij wekenlang aan de rand van het Dilserbos. Vandaag wandelt hij opnieuw naar de plek waar het lichaam van Conings werd gevonden en denkt terug aan de meest absurde maand uit zijn carrière. 

 1. RECONSTRUCTIE. “Sommige militairen wisten niet goed wat ze moesten doen als ze Jürgen Conings zouden vinden. Alarm slaan? Helpen? Of negeren?”
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. “Sommige militairen wisten niet goed wat ze moesten doen als ze Jürgen Conings zouden vinden. Alarm slaan? Helpen? Of negeren?”

  Drie brieven had hij geschreven, Jürgen Conings. Eén naar zijn vriendin. Eén naar de politie. En één naar het Belgisch leger. Uren eerder die maandag had hij thuis de deur achter zich dicht gedaan. Wat leek op een ochtend als alle andere — nog snel een zoen voor de vrouw die naast hem sliep en naar buiten — werd een vijf weken durende zoektocht naar een zwaar bewapende militair. Stond in zijn brief: “Het maakt mij niet uit of ik sterf of niet. Maar dan zal het op mijn manier zijn.” Reconstructie van een massale zoektocht, te beginnen met een toevallige halve vrije dag die mogelijks het leven van viroloog Marc Van Ranst heeft gered.
 2. PXL-lerarenopleider Hanne Rosius (42) is Leraar van het Jaar 2022: “Geef ik mijn studenten vandaag kansen, dan bereik ik via hen honderden anderen”
  PREMIUM
  Hasselt

  PXL-lerarenop­lei­der Hanne Rosius (42) is Leraar van het Jaar 2022: “Geef ik mijn studenten vandaag kansen, dan bereik ik via hen honderden anderen”

  Na een recordaantal van liefst 18.000 nominaties is Hanne Rosius (42) uit Bilzen vandaag verkozen tot Leraar van het Jaar 2022. Rosius werkt al 20 jaar als lerarenopleider PAV aan de Hogeschool PXL in Hasselt en is zo ook meteen de eerste lector van een hogeschool die deze titel krijgt. Met kleurrijke boeketten, lovende woorden van haar leerlingen én een persoonlijk liedje van Tijs Vanneste werd ze dinsdagmiddag letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet.
 3. Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
  Tweakers

  Bluetooth­spea­kers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijd­uur tot 25 uur

  De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?