De heilige Sint-Alena laat nog steeds haar sporen na in het straatbeeld van Dilbeek.
Volledig scherm
PREMIUM
De heilige Sint-Alena laat nog steeds haar sporen na in het straatbeeld van Dilbeek. © Gemeente Dilbeek/Andre De Deurwaerder

Mythisch Pajottenland. De legende van heilige Sint-Alena: “Ze werd vermoord door haar eigen vader omdat ze christen was”

Heksen, tovenaars en roversbendes: het Pajottenland bruist van de mythes en legendes. Onze redactrice gaat op zoek naar de waarheid achter de folklore. Vandaag: de heilige Sint-Alena en haar vader Heer Levold. Dochter en vader hadden een haat-liefderelatie, om het eenvoudigweg te formuleren. Het verhaal dateert al uit de zevende eeuw, maar laat tot op heden nog steeds sporen na in Dilbeek. Meer over mythes en sagen in het Pajottenland vind je in ons dossier

 1. Afvalproblematiek Gasthuisstraat raakt niet opgelost, gemeente is het beu: “Wij ruimen het ook niet meer op, Providentia moet voortouw nemen”
  Asse

  Afvalpro­ble­ma­tiek Gasthuis­straat raakt niet opgelost, gemeente is het beu: “Wij ruimen het ook niet meer op, Providen­tia moet voortouw nemen”

  Intussen werd alles opgeruimd, maar de toegang tot de parking onder de sociale appartementen in de Gasthuisstraat werd tijdens de afgelopen dagen opnieuw omgetoverd tot een stort. Tig zakken vol allerhande vuil tot een matras toe lagen er opgestapeld. De gemeente is het beu. “Er komt geen constructieve oplossing van Providentia”, luidt het. “Wij ruimen het in ieder geval niet meer op.”
 2. Alles wat je moet weten over de grote prikcampagne in de twee vaccinatiecentra in Eerstelijnszone Pajottenland
  PREMIUM
  Pajottenland

  Alles wat je moet weten over de grote prikcampag­ne in de twee vaccinatie­cen­tra in Eerste­lijns­zo­ne Pajotten­land

  Meer dan 107.000 inwoners van het Pajottenland zullen de komende maanden hun coronaprik krijgen in twee vaccinatiecentra, dat werd donderdagavond beslist. Er kunnen tot 700 mensen per dag gevaccineerd worden in de centra van Dilbeek en Gooik. Al zal het vooral afhangen van de leveringen hoe snel de vaccinaties kunnen gebeuren. Burgemeester Willy Segers (Dilbeek) en Michel Doomst (Gooik) vertellen hoe die vaccinatie precies in z’n werk zal gaan.
 1. Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi
  Play

  Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi

 2. Woelende baby gaat als losgeslagen tol tekeer op slapende mama
  Play

  Woelende baby gaat als losgesla­gen tol tekeer op slapende mama