Yves Cuypers bracht in maart 2011 zijn ex-vrouw Erika Spaan (48) op gruwelijke wijze om het leven na een relatie van tien jaar. Beiden zijn afkomstig uit Diest, waar Cuypers nochtans in de jeugd bekend stond als beloftevol tennisser.
Volledig scherm
PREMIUM
Yves Cuypers bracht in maart 2011 zijn ex-vrouw Erika Spaan (48) op gruwelijke wijze om het leven na een relatie van tien jaar. Beiden zijn afkomstig uit Diest, waar Cuypers nochtans in de jeugd bekend stond als beloftevol tennisser. © Kristien Bollen

RECONSTRUCTIE. Van beloftevol tennisser tot moordenaar van grote liefde Erika (48): “Ik moet nog iets gaan regelen, zei hij tegen zijn moeder”

Diksmuide/Diest“U bent niet verloren voor de samenleving. Na uw straf kan u er uw plaats weer innemen.” Zo besloot de voorzitter het assisenproces van Yves Cuypers. Hij had op bijzonder gruwelijke wijze zijn ex-vrouw Erika Spaan (48) vermoord. De woorden waren amper koud, of Cuypers sloeg opnieuw toe. Een reconstructie van de zaak, deel van onze reeks misdaadverhalen van de voorbije decennia.

 1. “Mijn geweer ging per ongeluk af, toen ik struikelde tijdens mijn vlucht”: het verhaal van Ronny Arnout, de Rambo van het Heuvelland
  PREMIUM
  Dranouter

  “Mijn geweer ging per ongeluk af, toen ik struikelde tijdens mijn vlucht”: het verhaal van Ronny Arnout, de Rambo van het Heuvelland

  Twee flessen wijn, een autoradio en een sleutelhanger. Die schamele buit heeft een Franse agent in 1999 het leven gekost. Beroepsdief Ronny Arnout - bijnaam de Rambo van Heuvelland - toonde geen genade toen hij betrapt werd en opende het vuur met zijn riotgun. “Hij heeft nooit beseft welk leed hij de familie van die agent heeft aangedaan”, zegt Marnix Muylle (72) uit Ieper, destijds de advocaat van de nabestaanden. “Na de dood van de agent werd de familie namelijk nog eens zwaar getroffen.”
 2. Christine (70) werd verkracht en kreeg dertigtal messteken, maar hoofdverdachte van roofmoord weigert alle medewerking: “Jammer dat we geen antwoorden kregen”
  PREMIUM
  Bonheiden

  Christine (70) werd verkracht en kreeg dertigtal messteken, maar hoofdver­dach­te van roofmoord weigert alle medewer­king: “Jammer dat we geen antwoorden kregen”

  Het Mechels gerecht heeft woensdag een reconstructie gehouden van de roofmoord op Christine Verbeiren (70) uit Bonheiden. Vorig jaar werd ze brutaal om het leven gebracht nadat ze eerst werd verkracht. Kort na de feiten werd Edson T. (21) opgepakt. De hoofdverdachte in het dossier werd opgesloten in de gevangenis, maar hij weigert voorlopig alle medewerking.
 3. Hoe hoofdverdachte 15 jaar na de ‘riekmoord’ zelfmoord pleegde, toen DNA-test werd gevraagd: “Hij rolde tijdens verhoren letterlijk over de grond van woede”
  PREMIUM
  Moerbeke-Waas

  Hoe hoofdver­dach­te 15 jaar na de ‘riekmoord’ zelfmoord pleegde, toen DNA-test werd gevraagd: “Hij rolde tijdens verhoren letterlijk over de grond van woede”

  Een reeks gemist? Speciaal voor jou bundelen wij de beste artikels van onze zomerreeksen in dit dossier. 22 juli 1984. In de tuin van het landhuis ‘Halfweg’ in de Ledestraat in Moerbeke-Waas wordt het lichaam van de 32-jarige Inge Wovra gevonden. Ze is gruwelijk toegetakeld met een riek. Boven in haar bed ligt één van haar minnaars, meer dood dan levend. Beneden hing al een tijdje een andere minnaar rond die aangifte doet van wat hij aantreft. Hij wordt meteen de hoofdverdachte, waardoor sporen verloren gaan. Nadat blijkt dat hij niét de dader is, raakt de zaak in het slop, tot ze één vingerafdruk vinden. Een reconstructie van de zaak in onze reeks misdaadverhalen van de voorbije decennia.