Yves Cuypers bracht in maart 2011 zijn ex-vrouw Erika Spaan (48) op gruwelijke wijze om het leven na een relatie van tien jaar. Beiden zijn afkomstig uit Diest, waar Cuypers nochtans in de jeugd bekend stond als beloftevol tennisser.
Volledig scherm
PREMIUM
Yves Cuypers bracht in maart 2011 zijn ex-vrouw Erika Spaan (48) op gruwelijke wijze om het leven na een relatie van tien jaar. Beiden zijn afkomstig uit Diest, waar Cuypers nochtans in de jeugd bekend stond als beloftevol tennisser. © Kristien Bollen

RECONSTRUCTIE. Van beloftevol tennisser tot moordenaar van grote liefde Erika (48): “Ik moet nog iets gaan regelen, zei hij tegen zijn moeder”

Diksmuide/Diest“U bent niet verloren voor de samenleving. Na uw straf kan u er uw plaats weer innemen.” Zo besloot de voorzitter het assisenproces van Yves Cuypers. Hij had op bijzonder gruwelijke wijze zijn ex-vrouw Erika Spaan (48) vermoord. De woorden waren amper koud, of Cuypers sloeg opnieuw toe. Een reconstructie van de zaak, deel van onze reeks misdaadverhalen van de voorbije decennia.

 1. Christine (70) werd verkracht en kreeg dertigtal messteken, maar hoofdverdachte van roofmoord weigert alle medewerking: “Jammer dat we geen antwoorden kregen”
  PREMIUM
  Bonheiden

  Christine (70) werd verkracht en kreeg dertigtal messteken, maar hoofdver­dach­te van roofmoord weigert alle medewer­king: “Jammer dat we geen antwoorden kregen”

  Het Mechels gerecht heeft woensdag een reconstructie gehouden van de roofmoord op Christine Verbeiren (70) uit Bonheiden. Vorig jaar werd ze brutaal om het leven gebracht nadat ze eerst werd verkracht. Kort na de feiten werd Edson T. (21) opgepakt. De hoofdverdachte in het dossier werd opgesloten in de gevangenis, maar hij weigert voorlopig alle medewerking.
 2. “Mijn geweer ging per ongeluk af, toen ik struikelde tijdens mijn vlucht”: hoe een beroepsdief die dol was op ‘Rambo’ een ‘cop killer’ werd
  PREMIUM
  Dranouter

  “Mijn geweer ging per ongeluk af, toen ik struikelde tijdens mijn vlucht”: hoe een beroeps­dief die dol was op ‘Rambo’ een ‘cop killer’ werd

  Twee flessen wijn, een autoradio en een sleutelhanger: die schamele buit kostte een Franse agent in 1999 het leven. Beroepsdief Ronny ‘de Rambo van Heuvelland’ Arnout toonde geen genade toen hij betrapt werd en opende het vuur met zijn riotgun. “Een moord voor kruimels. Net dat maakte het allemaal zo... triviaal”, zegt Marnix Muylle (73) uit Ieper, destijds advocaat van de nabestaanden.