Van de IJzertoren bleef er na de ontploffing alleen puin over.
Volledig scherm
Van de IJzertoren bleef er na de ontploffing alleen puin over. © Museum aan de IJzer

Precies 75 jaar geleden ontplofte de IJzertoren: rond de onopgehelderde aanslag hangt een waas van mysterie

DiksmuideVandaag is het precies 75 jaar geleden dat de IJzertoren in Diksmuide werd gedynamiteerd. Tot nu hangt er een sfeer van mysterie rond dat gebeuren. Wie heeft die daad op zijn geweten? “Een particulier kon onmogelijk zoveel dynamiet in huis hebben”, stelt Peter Verplancke van het team van de IJzertoren. 

 1. De geheime plekjes in West-Vlaanderen van wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch, straks ereburger van Houthulst: “Ik woon in een ideaal trainingsgebied tussen Heuvelland en de zee”
  PREMIUM
  Houthulst

  De geheime plekjes in West-Vlaanderen van wereldkam­pi­oen gravel Gianni Vermeersch, straks ereburger van Houthulst: “Ik woon in een ideaal trainings­ge­bied tussen Heuvelland en de zee”

  Gianni Vermeersch, net 30 jaar geworden, is dan wel al een tijdje profrenner pas dit jaar kent het brede publiek hem als de allereerste wereldkampioen gravel. Hij woont in het kleine Klerken waar hij naar eigen zeggen nooit meer weg wil. “Ik groeide hier op, deed er mijn eerste beklimmingen op de heuvelrug van het dorp en zie de gemeente als dé uitvalsbasis voor fantastische trainingsritten.” Zondag mag hij zich ereburger noemen van Houthulst. Met ons deelt hij zijn favoriete toertochten in de provincie.
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.